Schilderij van Lies Kruis van de gegeselde Jezus.
Schilderij van Lies Kruis van de gegeselde Jezus. Lies Kruis

Expositie over het lijden van Jezus in de Petrakerk

7 februari 2022 om 07:07 Religie

VEENENDAAL In de Petrakerk in Veenendaal is in aanloop naar Pasen een expositie over de statiën in het lijden van Jezus te zien. De tentoonstelling start op 1 maart en is tijdens openingstijden te bezichtigen tot 22 april

Na het carnaval, hoe dat dit jaar ook gevierd mag worden, breekt voor de gelovigen de lijdenstijd aan. Christenen van over de hele wereld gedenken het lijden en sterven van Jezus. Men doet dat gedurende 40 dagen tot Pasen waarop de Opstanding van Jezus wordt gevierd.

Deze periode wordt door middel van diverse rituelen herdacht. Men staat er dus bij stil en viert dat vaak in de kerk en thuis. In de tijd dat nog maar weinig mensen konden en mochten lezen, werd door middel van statiën het lijden van Jezus uitgebeeld. Vanaf het moment van gevangen neming tot de graflegging wordt in veertien beelden dit lijden verbeeld.

Net als bij kerststallen worden in de loop der jaren de uitbeeldingen aangepast aan de invloeden van de tijd en ontstaan er fraaie afbeeldingen. Veelal in schilderijen of als beeldhouwwerk in hout en steen. Tegenwoordig zie je ook statiën in andere kunstvormen verbeeld.

In de Petrakerk aan de Kerkewijk 135 in Veenendaal worden door (amateur en semi-prof) kunstenaars dit jaar deze statiën uitgebeeld. Zowel in schilderijen als door middel van fotografie.

Deze expositie is vanaf 1 maart aanstaande te bewonderen voor en na de zondagse kerkdienst en tijdens de Open Kerk. De kerk is dan open op dinsdag en woensdag van 14.00 tot 15.30 uur en donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur. De expositie loopt tot 22 april.

Schilderij van Lies Kruis van Jezus aan het kruis.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie