Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Feline Wiersma officieel benoemd tot kinderburgemeester van Veenendaal

15 september 2023 om 08:33 Politiek

VEENENDAAL Feline Wiersma is vanaf donderdagavond officieel de nieuwe kinderburgemeester van Veenendaal. De raad stemde in de raadsvergadering unaniem in met haar benoeming, net als met het eervolle ontslag van de vorige ambtsdrager: Daniël Wilmans.

door Arjan van den Berg

Elk jaar is er een andere school die een leerling voor mag dragen na een verkiezingsstrijd. In 2022 was dat WereldKidz, dit jaar viel de Plantage de eer te beurt om de eervolle rol te vervullen. In een filmpje stelde Feline zich voor, waarna ze zichzelf meteen mocht bewijzen door vragen van een paar raadsleden te beantwoorden.

VEILIGE FIETSROUTES

De 11-jarige liefhebster van dansen, zingen en bakken denkt dat haar functie een heel goede ervaring zal zijn, waarvoor ze al een paar ideeën heeft. Zo wil ze veilige fietsroutes voor kinderen, meer groene speeltuinen, meer door kinderen ingerichte plantsoenen en wil ze graag dat kinderen meer te zeggen hebben in de wijk. Om haar functie meer bekendheid te geven, zou ze graag langs de leerlingenraden van alle scholen willen gaan. 

AMBITIES

Barbara van Ravenswaaij van Lokaal Veenendaal vond dat het carillon van het gemeentehuis vaak van die ‘oubollige’ liedjes speelde. Vond Feline het niet ook een goed idee om die te vervangen door meer eigentijdsere klanken? Ja, antwoordde de nieuwe kinderburgemeester diplomatiek, het was een goed idee om meer liedjes te spelen die je wel mee kon zingen, maar je moest ook niet alles schrappen, want oudere mensen vonden de vertrouwde klanken wel leuk.

Yvonne Bottema van de VVD wilde graag weten wat Feline – naast de avondvierdaagse, waar ze naar zei uit te kijken – nog meer graag wilde doen. 4 mei en het blij maken van andere kinderen, zo bleek. Dat laatste komt goed uit, want bij de functie hoort ook het ambassadeurschap van Bo Viert Feest. Ze kreeg meteen een wijze les van de burgemeester mee. Wees open en vraag hulp als het nodig is. Als politicus is het goed om ambities te hebben, maar je kunt niet alles uitvoeren wat je wilt. Het bezoeken van al die 33 scholen zou bijvoorbeeld al een hele opgave zijn.

GENIETEN

Wilmans was ‘superblij om als kinderburgemeester de eer te hebben gehad om een bijzondere rol te vervullen in dit prachtige dorp’ en vond het iets om nooit meer te vergeten. Hij had hij nog wel een tweede termijn in functie willen zijn. Als sportliefhebber genoot hij het meest van het Sportgala. Het voordragen van een gedicht op 4 mei vond hij bijzonder en het bouwdorp was leuk, omdat hij toen weer even als kind onder andere kinderen was. 

Van tevoren was hij wel zenuwachtig geweest over het toespreken van groepen, maar inmiddels doet hij dat met veel zelfvertrouwen. Als teken van de overdracht van zijn functie, gaf hij Wiersma de ambtsketen en het T-shirt van Bo Viert Feest. Als tip gaf hij haar mee om vooral te genieten van het jaar, want hij wist uit ervaring hoe ‘supersnel’ het voorbij zal zijn.

Arjan van den Berg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie