Archiefbeeld ter illustratie.
Archiefbeeld ter illustratie. Pixabay.com

Gemeente Veenendaal wil verkochte grond in centrum terug

6 juni 2023 om 10:52 Politiek

VEENENDAAL Een klein stukje grond in het centrum wil de gemeente gaan terugkopen van Ingenious Tomorrow B.V. Dit heeft zij nodig om voorbereid te zijn op de inrichting van het laatste deel van Brouwerspoort en de visie die Veenendaal inmiddels heeft voor de Tuinstraat. Daar denkt de gemeente aan een kruisende winkelstraat tussen de gracht en Hoofdstraat, in plaats van het huidige overdekte deel.

De grond is verkocht door de gemeente in 2017 en een deel in 2018 voor de bouwprojecten tussen de bestaande winkelpassage en de gracht. ‘Op 30 december 2019 is deze bouwgrond geleverd aan Ingenious. Daarna is een traject gestart om tot een bouwplan te komen, waarbij ook de eigenaar van de Corridor betrokken is’, geeft de gemeente aan. Nu wil Veenendaal toch een klein stukje van deze verkochte grond terug. ,,Dit ligt bij het laatste bouwproject langs de gracht in het centrum. We willen deze grond terugkopen voor het inrichten van de openbare ruimte in Brouwerspoort. En daarbij speelt tevens een mogelijke nieuwe aansluiting richting de Tuinstraat’’, laat wethouder Martijn Beek weten.

AANPASSING

‘Om een goede verbinding tussen de Tuinstraat en Brouwerspoort te realiseren is door de eigenaar Corridor, Ingenious en gemeente gezamenlijk het plan voor de bouwprojecten 14 en 15 aangepast. Aangezien hierdoor een kleiner bouwperceel ontstaat, is terugkoop van een deel van de gronden noodzakelijk. Feitelijk moet geconstateerd worden dat de gemeente destijds ‘te veel’ grond heeft verkocht’. Dit deel wil Veenendaal nu terugkopen om de verdere inrichting van het nieuwe deel van het centrum en Tuinstraat mogelijk te maken. ,,Om een goede open verbinding tussen de Tuinstraat en Brouwerspoort te realiseren, is er namelijk gekozen voor een open verbinding in plaats van de huidige overdekte verbinding.’’

RECONSTRUCTIE

En de gemeente wil hier zelf de hand in houden. ‘Door de aangepaste bouwplannen ontstaat, zonder terugkoop, de situatie dat een deel van het openbaar gebied niet in eigendom komt van de gemeente. Dit is zeker in het centrum een onwenselijke situatie. Met de voorliggende terugkoop komt al het toekomstig openbaar gebied in handen van de gemeente. Door de gemaakte aanpassingen in het bouwplan wordt de visie op de Tuinstraat voor het achtergelegen deel van de Corridor mogelijk gemaakt. De eigenaar van de Corridor is voornemens om zo snel mogelijk ook te starten met de reconstructie van dit deel van het winkelcentrum.’ ,,De kosten voor de terugkoop van deze gronden bedragen 75.000 euro’’, besluit wethouder Martijn Beek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie