Het gemeentehuis vandaag de dag is aan een nieuwe renovatie toe. ,,We gaan voor een duurzame oplossing."
Het gemeentehuis vandaag de dag is aan een nieuwe renovatie toe. ,,We gaan voor een duurzame oplossing." Gemeente Veenendaal

Duurzaam onderhoud gevel gemeentehuis Veenendaal: Gemeente vraagt de markt om slimme oplossingen

23 juni 2022 om 07:01 Duurzaamheid

VEENENDAAL Een deel van het Veenendaalse gemeentehuis is hard toe aan een opknapbeurt. De witte gevelplaten zijn slecht en moeten vernieuwd worden. Vorig jaar heeft de gemeenteraad ingestemd met het herstel van de gevel. De gemeente gaat die flinke renovatieklus combineren met verduurzaming van het raadhuis. Om die twee uitdagingen zo goed mogelijk met elkaar te combineren, start Veenendaal een marktconsultatie.

Het idee achter de noodzakelijke gevelrenovatie van het voor veel Veenendalers bekende gebouw in hartje Veenendaal ligt er al langer. Er wordt goed nagedacht over een plan van aanpak. Veenendaal is zich ervan bewust dat het een flinke investering zal zijn. De gemeente wil op een natuurlijk moment, bij de renovatie van de ‘oudbouw’, ook de volgende stap bij verduurzaming van het gemeentehuis maken. Immers, Veenendaal wil in 2050 volledig klimaatneutraal en circulair zijn. En dat vraagt om een vooruitziende blik.

Daarnaast is het gemeentehuis ook het huis van de stad, dus van iedereen in Veenendaal. Als het gemeentebestuur de stad vraagt te investeren om te verduurzamen, dan is de gemeente zelf natuurlijk ook aan zet, zo is de opvatting binnen het raadhuis.

TERUG IN DE TIJD Om de situatie anno 2022 te duiden, eerst kort terug naar de historie van het gemeentehuis. In de jaren dertig was het lokale bestuur al van mening dat ‘alle bureaux en diensten bijeengebracht moesten worden in één gebouw’. Een van de meest in het oog springende momenten vond plaats op 3 mei 1965. Toen ging de eerste paal de grond in voor de bouw van een nieuw bestuurscentrum aan de westzijde van de Brouwersstraat. Op 29 september 1967 vond de officiële opening plaats. Burgemeester Hazenberg sprak destijds van een ‘overgang van donkere en nauwe ruimten naar kamers met licht in aangename sfeer’. De bouw van het raadhuis kostte zes miljoen gulden.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Het gemeentehuis in 1967, op 29 september van dat jaar vond de officiële opening plaats. - Gemeente Veenendaal

OPNIEUW UITBREIDEN Hierna zette de groei van Veenendaal door. En dat had natuurlijk gevolgen voor de gebouwen. Het nieuwe raadhuis bleek al snel aan de krappe kant. In 1989 werd onder andere gekozen voor nieuwbouw van een vleugel en renovatie van ‘het oude raadhuis’. Een project met grote gevolgen. De werkzaamheden, die bijna dertig miljoen gulden kostten, startten in 1996 en duurden liefst twee jaar. Van het oorspronkelijke gebouw bleef bijna alleen het skelet staan. De gevels werden vervangen door witte beplating en de raadzaal kwam op het snijpunt van het oude en het nieuwe gedeelte. Half maart 1999 werd het flink gerenoveerde gemeentehuis feestelijk heropend. Maar de geschiedenis herhaalde zich. In 2006 besloot de raad om alle kantoormedewerkers onder één dak te brengen. Daar was opnieuw een uitbreiding van het gemeentehuis voor nodig. Deze verruiming was een ontwerp van Inbo-architect Bert van Breugel en Heijmerink Bouw zorgde voor de realisatie. De nieuwbouw sloot aan op het strakke, witte gemeentehuis en op het kleinschalige, kleurrijke karakter van Brouwerspoort. Nu is het weer tijd voor de volgende fase.

WKO De boodschap is duidelijk. Als lokale overheid stimuleert de gemeente actief innovaties. Met het programma Energieneutraal Veenendaal 2050 zet de gemeente hier actief op in. De gemeente is al langer bezig met verduurzamen van het gemeentehuis. Zo werden bij de laatste nieuwbouwactiviteiten ruim 10 jaar geleden diverse zonnepanelen op het gemeentehuis aangebracht en een Warmte Koude Opslag (WKO) geïnstalleerd. WKO is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan en te onttrekken aan de bodem.

ISOLATIEWAARDE Klaas Ferkranus, Projectleider Vastgoed bij de gemeente Veenendaal, over het komende project: ,,We gaan voor een duurzame oplossing. We gaan niet alleen de gevel renoveren, maar willen deze ook energie opwekkend maken. We verbeteren de isolatiewaarde van de gevel en we plaatsen nieuwe ramen en kozijnen. Het wordt een technische unieke uitdaging waarvoor we binnenkort een markconsultatie gaan publiceren. We nodigen bedrijven uit die deze technisch ingewikkelde klus uit willen en kunnen voeren. Lokale bedrijven zijn natuurlijk ook uitgenodigd om te reageren. Als we eenmaal aan de gang gaan, naar verwachting in 2023, doen we dat terwijl het gemeentehuis gewoon open is. Dat wordt de extra uitdaging.”

URGENTIE Wethouder Marco Verloop met onder andere duurzaamheid in zijn portefeuille: ,,Wij vinden het belangrijk om ‘werk met werk’ te combineren. Het is veel effectiever om de renovatie te combineren met verduurzaming. De renovatie van de gevel dient meerdere doelen. Naast de noodzakelijke aanpak van de gevel en de daaraan gekoppelde verduurzaming willen we als gemeente inwoners, bedrijven en organisaties inspireren om zelf ook met verduurzaming en transitie verder aan de slag te gaan. Ik heb de afgelopen jaren hier al mooie voorbeelden van gezien. Laten we allemaal de schouders zetten onder het zo min mogelijk gebruiken van fossiele brandstoffen, want de urgentie is heel hoog.”

De gemeente plaatst de marktconsultatie eind juni op TenderNed, het aanbestedingssysteem van de Nederlandse overheid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie