Foto uit het archief van de vernieuwing van de Tuinstraat.
Foto uit het archief van de vernieuwing van de Tuinstraat. Gemeente Veenendaal

Kaders voor Tuinstraat besproken in commissie

14 april 2023 om 18:30 Politiek

VEENENDAAL De ruimtelijke en programmatische kaders voor de Tuinstraat kunnen voor een groot deel rekenen op de goedkeurig van de fracties, al bleek in de behandeling van de commissie wel dat er nog een aantal vragen waren. Rick Moerman van de ChristenUnie verwoordde waar iedereen het in elk geval wel over eens was: ,,De Tuinstraat is een stukje Veenendaal met nog meer potentie. De kaders zijn een mooie stap richting woningen op deze plek om ook dit gedeelte uiteindelijk een aantrekkelijk woongebied te laten worden.”

De ChristenUnie was blij dat het met de uitwerking van groen, uitstraling en sociale veiligheid voldeed aan de eisen van de woonvisie en dat de kaders voorkomen dat het een saaie straat gaat worden. Waarschijnlijk kon het zelfs een hamerstuk worden, gaf de partij meteen in het begin al aan.

De SP was wel blij dat de straat werd opgeknapt, maar vooral ook verbaasd. Eerst werd er gesproken dat het een mooie locatie was voor het bouwen van starters en studenten, maar nu las de fractie dat er minimaal zeven procent voor die doelgroep gebouwd zou worden. En was die twintig procent sociale huur dan ook nog eens inclusief die zeven procent? Dat was wel heel erg weinig. De opmerking dat er als het financieel niet haalbaar was extra geld werd gevraagd en er anders geen sociale woningen en starterswoningen zouden komen, baarde de partij ook zorgen.

AFHANKELIJK

Volgens de SGP was het een mooi plan met veel creatieve invullingen, maar het was wel erg afhankelijk van de initiatiefnemers. En hoe kon de expeditiefunctie van de straat gecombineerd worden met de woonfunctie? Als het dan toch een mooie groene straat werd, was de oproep om het bouwen dan ook klimaatadaptief te doen. De VVD vond het wel belangrijk dat er zo weinig mogelijk belemmeringen worden opgeworpen om te ontwikkelingen en vond het geen goed idee om veel details nu al in beton te gieten.

D66 zag de ‘groene oase in onze stad’ al voor zich en pleitte voor groene kopgevels en, net als de PvdA, voor meer studentenwoningen, waar GroenLinks zich afvroeg hoe het duurzame bouwen er precies uit kwam te zien. Lokaal Veenendaal was vooral tevreden. Het was immers raadslid Kees Lochtenberg die destijds met het plan kwam om samen met ondernemers iets met de Tuinstraat te gaan doen. Ook hij vond dat er zo min mogelijk eisen moesten worden gesteld, zodat ontwikkelaars wel een impuls zouden hebben om met de straat aan de slag te gaan. Het CDA maakte zich dan weer zorgen over het parkeren en vroeg zich, met de SGP, af hoe alle ontwikkelaars op een lijn kwamen.

INSPIRATIEDOCUMENT

Wethouder Stroobosscher merkte op dat niet aan de voorkant bepaald kon worden wie waar gaat wonen en jongeren bijvoorbeeld ook in sociale koopwoningen kunnen gaan zitten. Met alleen goedkope woningen voor studenten ging dit plan niet door. Bij nader inzien bleek dat de door de SP verlangde dertig procent sociale woningbouw wel in de kaders stond, waar die zeven procent goedkope woningen nog bij kwam. Hij erkende dat het plan inderdaad afhankelijk was van de medewerking van de initiatiefnemers en daarom is er al veel participatie en overleg met de omgeving geweest. De kaders moesten ook als een enthousiasmerend inspiratiedocument worden gezien.

Op de vraag van de VVD naar de maximale hoogte van vier meter, antwoordde hij dat er daardoor ook ateliers konden worden gerealiseerd, omdat ook kunstenaars een plekje verdienen. Ook kon de begane grond iets worden opgetild, waardoor de inwoners meer privacy hebben. De beoogde fietsenstallingen waren dan weer bedoeld om inwoners vooral de fiets te laten nemen en anders was er nog de Tricotage.

Voor Lokaal Veenendaal is het een hamerstuk. De zorgen van het CDA waren nog niet weg, maar het toevoegen van woningen en het opknappen van de Tuinstraat wogen zwaarder. Alleen PvdA, Groen Links en D66 zijn daar nog niet over uit.

Arjan van den Berg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie