Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

Veenendaal staat open voor hulpvragen vanwege inflatie en energiekosten

21 februari 2023 om 09:12 Politiek

VEENENDAAL Wethouder Engbert Stroobosscher wil, ondanks dat de gemeente niet alles kan oplossen, inwoners graag horen die moeite hebben met de maandlasten door inflatie en energiekosten. Ook enkele partijen hadden vragen over bijvoorbeeld de één miljoen euro die Veenendaal daarvoor heeft gereserveerd.

Jeroen van Esseveld van de ChristenUnie wil graag weten hoe mensen in Veenendaal kunnen rekenen op steun van de gemeente uit de complementaire armoedegelden. En of er nog aanvullende maatregelen in de toekomst nodig zullen zijn. Het houdt het college en wethouder Engbert Stroobosscher zeker bezig: ,,We zien een toename van schulden, we zien ook een toename van de gebruikers bij de voedselbank. Het netwerk werkt enigszins en de sociale basis. Van kerk tot sportvereniging tot schuldhulpmaatjes en echt iedereen. Een compliment voor iedereen die elkaar helpt.’’ De raad zal vanuit het gemeentehuis volgende maand meer informatie krijgen over de zaken die bekend zijn en waar zij een rol in kunnen spelen.

BESTEDING 

De ChristenUnie wilde weten of het eerder vrijgemaakte miljoen al is aangesproken. ‘Tijdens de programmabegroting is besloten dat er 270.000 euro van het miljoen besteed zou worden aan de eenmalige ophoging van de regeling meerkosten chronisch zieken en gehandicapten. Voor de overige 730.000 euro wordt gewerkt aan een plan voor effectieve besteding van deze middelen. Onder andere middels de oprichting van een Stichting Urgente Noden (SUN) en het mogelijk uitbreiden van bestaande regelingen. Zodra dit plan bekend is, zal het college de raad hierover informeren.’ De regeling chronisch zieken is inmiddels aan te vragen met de Veenendaalpas.

ENERGIETOESLAG 

Sietse van der Bij (SP) ziet graag een lokale uitbreiding van bestaande regelingen en dat bijvoorbeeld Stichting Urgente Noden zo snel mogelijk aan de slag kan gaan. Naast het snel uitkeren van de energietoeslag voor dit jaar tot meer informatie vanuit de gemeente over het bestaan van het Noodfonds Energie. Dit is een landelijk initiatief voor mensen die niet uitkomen met het betalen van de energierekening. De wethouder geeft aan na het eerdere debat zeker niet stil te hebben gezeten. Maar Veenendaal wil graag op eenduidige wijze inwoners kunnen informeren of zij recht hebben op de 500 euro energietoeslag. Daarnaast roept hij iedereen op die in financiële problemen zit, door de inflatie en energiekosten, altijd contact te zoeken met de gemeente.

REGELINGEN

,,Wij willen kijken hoe barmhartig we kunnen zijn, maar de regels zijn zeer beperkt. Formeel kan er gewoon heel beroerd weinig. Maar we kijken wat toch kan’’, aldus Stroobosscher. De gemeente is aan regels gebonden, maar hoort en ziet soms toch dat inwoners tussen de wal en het schip dreigen te komen. Deze wil Veenendaal niet laten vallen en samen met hulpverlenende organisaties kijken dat zij ook op één of andere manier een ondersteuning kunnen krijgen om het hoofd boven water te houden. Tot aan een duurzaamheidslening voor woningeigenaren om met isolatie de stookkosten te reduceren. Maar dit kan alleen wanneer mensen zich zelf melden, want de gemeente heeft niet iedereen in beeld. Dit geldt tevens voor ondernemers, waar nog wel enkele regelingen zijn om gebruik van te kunnen maken.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie