Afbeelding
ANP

Inkomensgrens energietoeslag Veenendaal verhoogd

15 oktober 2022 om 17:20 Wonen

VEENENDAAL ,,De gemeente wil dat meer inwoners gebruik kunnen maken van de energietoeslag, aanvullend op de plannen voor lastenverlichting van de Rijksoverheid’’, kondigt wethouder Engbert Stroobosscher aan.

Inwoners met een inkomensgrens tot 150 procent van het wettelijk minimuminkomen met weinig eigen vermogen kunnen vanaf 17 oktober de energietoeslag aanvragen. ,,Uit de regeling vanuit het rijk hebben wij een budget gekregen om mensen tot 120 procent van het wettelijk minimuminkomen een energietoeslag te geven. Deze groep heeft nu recht op 1300 euro, maar krijgt daarnaast lokaal tevens kwijtscheldingen van bijvoorbeeld belastingen. Voor hen is er de minimaregeling en ook heeft deze groep een verhoging van de zorg- en huurtoeslag en soms een huurverlaging’’, legt de wethouder uit. De mensen die in deze groep vallen en nog niets hebben aangevraagd, komen nog steeds in aanmerking voor de 1300 euro.

150 PROCENT ,,Er kan dan toch een groot verschil ontstaan met huishoudens die net boven de 120 procent van het minimuminkomen zitten. Daarom hebben we gezocht naar een oplossing die snel uitvoerbaar is voor de komende maanden.’’ Het college wil de energietoeslag nu gaan toekennen aan mensen tot 150 procent van het wettelijk minimuminkomen. Dit ligt ongeveer gelijk met mensen die werken en het minimumloon ontvangen. ,,Het is best een grote groep die we verwachten hiermee te kunnen helpen. Met de CBS cijfers van 2020 denken we dat het gaat om zo’n 1891 huishoudens in Veenendaal.’’ Met de verhoging komen tevens verschillende mensen die loon ontvangen en met een klein pensioen in aanmerking voor de energietoeslag.

AOW De gemeente gaat bij deze groep uit van een maximaal netto inkomen van één persoon tussen de 21 jaar en pensioen van 1570,10 euro. Voor gehuwden en samenwonenden ligt dit op 2243 euro. Alleenstaande pensioengerechtigden mogen maximaal 1746,59 euro als netto inkomen hebben en gehuwden en samenwonende pensioengerechtigden 2366,01 euro. ,,Wel is er een vermogenstoets, maar deze hebben we verhoogd ten opzichte van de bijstandsnormen. Dit is nu 10.000 euro voor alleenstaanden en 20.000 euro spaargeld voor meerpersoonshuishoudens. We verwachten hier ook een groep met enkel een AOWtje mee te kunnen ondersteunen’’, aldus Stroobosscher. De energietoeslag is belastingvrij en heeft geen gevolgen voor bijstandsuitkering, huur, zorg- of kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget.

WEBSITE ,,Het kabinet heeft tevens aangekondigd met een energietoeslag te willen komen in het volgende jaar. Wij kunnen de energietoeslag nu betalen uit de uitkering die we voor dit jaar hebben ontvangen. Een aantal mensen tot 120 procent van het minimuminkomen heeft dit nog niet aangevraagd. Veenendaal heeft dus nog geld over voor de groep tot 150 procent van dit minimuminkomen. Wanneer toch iedereen tot de 120 procent het aanvraagt, gaan we dit zelf bekostigen’’, laat wethouder Marco Verloop weten. Wilt u weten of u in aanmerking komt, kijk op de website van de gemeente: https://www.veenendaal.nl/ondersteuning-zorg-en-inkomen/energietoeslag..

Door Peter Kuijpers

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie