De toeslag is aan te vragen met de Veenendaalpas.
De toeslag is aan te vragen met de Veenendaalpas. Gemeente Veenendaal

Energietoeslag aan te vragen vanaf 16 mei

13 mei 2022 om 14:30 Politiek

VEENENDAAL De energietoeslag voor mensen met een laag inkomen is vanaf 16 mei aan te vragen via de Veenendaalpas. GroenLinks en de PvdA hadden begin vorige maand gevraagd om meer duidelijkheid over de energiearmoede. De raad kreeg kort daarop een uitgebreide uitleg over de energietoeslag die het rijk via de gemeente heeft geregeld.

Peter Kuijpers

,,Is het bij het college bekend om welke mensen het gaat die recht hebben op deze toeslag”, wilden Tijs van der Weele (GL) en Hans van de Braak (PvdA) weten. ,,Inwoners die een inkomen of uitkering hebben van maximaal 120 procent van het wettelijk minimum, hebben recht op de energietoeslag”, laat het college weten. De mensen met een Bijstandsuitkering, IOAW/IOAZ of een AIO van de Sociale Verzekeringsbank en inwoners met een Veenendaalpas, maar die geen uitkering krijgen zoals genoemd, hebben inmiddels allemaal een persoonlijke brief gehad van de gemeente. De inwoners van wie bekend is dat zij een uitkering krijgen, hebben op 28 april de energietoeslag volledig uitgekeerd gekregen.

VERMOGEN PvdA en GroenLinks wilden weten of er al was gestart met het uitkeren aan de mensen die recht hebben op de energietoeslag. Maar er zijn meer inwoners die wel recht hebben op de Veenendaalpas, maar deze nog niet hebben aangevraagd. Zij kunnen tevens in aanmerking komen voor de energietoeslag. Zo ook inwoners met een inkomen tot 120 procent van het wettelijk minimum, maar een vermogen dat boven de norm ligt. Waardoor ze geen recht hebben op de Veenendaalpas. 

,,In bijzondere omstandigheden is het mogelijk om af te wijken van de bovengenoemde doelgroepen of het bedrag. De aanvraag loopt dan middels de individuele bijzondere bijstand. Bij de beoordeling van de individuele aanvraag wordt onder andere beoordeeld of de stijging in de energielasten bijzonder hoog is ten opzichte van het inkomen.”

WEBSITE Veenendaal heeft geen voorschot hoeven uitkeren, waarvoor de twee partijen hadden gepleit wanneer er een vertraging zou zijn in het uitkeren van de energietoeslag van 800 euro. ,,Het was een complex proces wat vroeg om zorgvuldigheid in proces en uitvoering. Om deze reden was het niet mogelijk om eerder dan 28 april jongstleden uit te keren. Het Rijk heeft richtlijnen opgesteld voor de energietoeslag, maar deze zijn niet bindend en behelsden nog veel lokale keuzes. De overige inwoners met een laag inkomen kunnen de energietoeslag vanaf 16 mei aanvragen via de Veenendaalpas”, besluiten burgemeester en wethouders. Kijk hiervoor op de website voor de Veenendaalpas en kies voor Energietoeslag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie