Afbeelding
Pixabay

Ook Rhenen geeft alvast energietoeslag voor inwoners met laag inkomen

21 april 2022 om 10:23 Maatschappelijk

RHENEN De energiekosten zijn het afgelopen jaar enorm gestegen. Bijna iedere inwoner merkt dat direct of indirect. Als inwoners moeten rondkomen van een laag inkomen, is dat een groot probleem. Daarom heeft de Rijksoverheid besloten dat mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum eenmalig een energietoeslag krijgen. Rhenen gaat deze toeslag nu vast uitkeren. 

In Rhenen is de energietoeslag 800 euro voor huishoudens met een inkomen op bijstandsniveau. Voor huishoudens met een inkomen tussen 100 en 120 procent van het wettelijk minimumloon is de toeslag 900 euro. De toeslag is per huishouden, ongeacht het aantal leden van het huishouden en wordt belastingvrij verstrekt. Dit betekent dat de ontvangst ervan géén gevolgen heeft voor het recht op en de hoogte van de bijstandsuitkering, de huur-, zorg- of, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget van de ontvanger(s). En ook niet voor de hoogte van de eigen (inkomensafhankelijke) bijdrage in de zorg.

VERSCHIL Waarom het verschil tussen 800 en 900 euro? De gemeente Rhenen: ,,Huishoudens met een bijstandsinkomen (en geen eigen vermogen) hoeven geen gemeentelijke belastingen te betalen. Of kunnen kwijtschelding aanvragen. Huishoudens met een inkomen dat iets hoger ligt (dan het wettelijk minimumloon) krijgen dit voordeel niet. De gemeenteraad heeft daarom eerder in een motie verzocht om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn deze kwijtscheldingsgrens op te trekken, vanwege de stijgende woonlasten. Dit blijkt wettelijk gezien niet mogelijk. Daarom is er voor gekozen deze huishoudens een hogere energietoeslag te geven, namelijk 900 euro.”

Huishoudens die een inkomen of uitkering hebben van maximaal 120 procent van het wettelijk minimum hebben recht op de energietoeslag. Voor deze energietoeslag wordt niet getoetst of inwoners vermogen hebben. De gemeente onderscheidt hierbij de volgende doelgroepen:

Inwoners met een Bijstandsuitkering, IOAW/ IOAZ of een AIO van de Sociale Verzekeringsbank.
Zij ontvangen binnenkort een brief dat ze recht hebben op de energietoeslag. Ze hoeven niets te doen en krijgen het bedrag vanzelf gestort op hun rekening.

Inwoners met een Cunerapas, maar die geen uitkering krijgen zoals hierboven genoemd
Zij ontvangen binnenkort een brief dat zij recht hebben op de energietoeslag. Zij kunnen vanaf 16 mei de energietoeslag aanvragen via de Veenendaalpas. Om de energietoeslag te kunnen ontvangen moeten zij hun rekeningnummer doorgeven. Dit kan tot uiterlijk 1 november 2022.

Inwoners die recht hebben op de Cunerapas maar deze (nog) niet hebben aangevraagd
Zij kunnen de Cunerapas aanvragen op www.cunerapas.nl. Als zij de Cunerapas toegewezen krijgen, kunnen ze vanaf 16 mei de energietoeslag aanvragen via de Cunerapas. Om de energietoeslag te kunnen ontvangen moeten zij hun rekeningnummer doorgeven. Dit kan tot uiterlijk 1 november 2022.

Inwoners met een inkomen tot 120% van het wettelijk minimum maar een vermogen dat boven de norm ligt waardoor ze geen recht hebben op de Cunerapas
Op de website van www.cunerapas.nl kunnen inwoners hun inkomen laten controleren of zij wel of niet recht hebben op de eenmalige energietoeslag. Ook staat hier informatie hoe zij de energietoeslag kunnen aanvragen.

Inwoners die hulp nodig hebben bij het aanvragen van de energietoeslag kunnen terecht bij de Formulierenbrigade via 06-83388930 of per email: info@formulierenbrigaderhenen.nl. De Formulierenbrigade heeft ook wekelijks een spreekuur op de volgende locaties:
- ’t Bestegoed in Elst op de woensdagen van 9.30 – 10.30
- de Buurtgarage (Rhenen-Hoog) op de woensdagen van 19.00 – 20.30
- de Westpoort op de donderdagen van 9.00 tot 12.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie