Afbeelding
Pixabay

Veenendaal wil meer zorg met elkaar verbinden

13 februari 2023 om 11:44 Politiek

VEENENDAAL Met een menselijke maat, maar ook grip op de kosten wil de gemeente een nieuw Integraal Beleidskader (IBK) Sociaal Domein opstellen. Met zelfredzaamheid en een zorgzame samenleving, zodat vanuit de overheid voldoende geld beschikbaar blijft voor de mensen die echt ondersteuning nodig hebben.

‘Het integraal beleidskader sociaal domein is het belangrijkste kader van de gemeenteraad in het sociaal domein. In het IBK staat aan welke doelen we werken en hoe we de uitvoering geven aan onze visie: de kracht van de samenleving. We willen een krachtige, inclusieve samenleving waarin iedereen zich naar vermogen kan ontwikkelen. Als samenleving nemen we samen de verantwoordelijkheid. Als inwoners ondersteuning nodig hebben, stemmen we deze af op wat er nodig is. Bij inwoners met complexe problematiek is de ondersteuning integraal en daarbij boeken we winst door verbinding’, stelt het college.

WETTEN

,,Het is de tweede maal dat we dit vastleggen, het eerste IBK liep tot en met dit jaar. Wel hebben we nu de werkwijze van het opstellen verandert. Zo gaan we onder andere de raad aan de voorkant betrekken. Maar ook hebben we al bijvoorbeeld adviesraden gevraagd over hun eerste ideeën voor een nieuw Integraal Beleidskader’’, legt wethouder Martijn Beek uit. Veenendaal keek eerder naar de Jeugdwet, Participatiewet, de Wet maatschappelijke ondersteuning en gemeentelijke schuldhulpverlening. Door deze samen te nemen, kon zij mensen beter helpen die vanuit deze verschillende wetten ondersteuning krijgen. Voor het nieuwe IBK Sociaal Domein van 2024 tot en met 2027 wil zij ook de Wet publieke gezondheid en inburgering betrekken.

SIGNALEREN

Dit kan voorkomen dat mensen later zwaardere hulp nodig hebben. ,,Waar we in de eerste instantie keken naar jeugd, participatie en de maatschappelijke invulling, werken we ditmaal ook meer met preventie. Dit kan door welzijn te betrekken en andere logische keuzes zijn sport, onderwijs en cultuur. Deze hebben hun eigen beleid, maar kunnen wel een rol spelen.’’ De gemeente denkt er bij de startnotitie aan sport, onderwijs en cultuur tevens in verbinding te brengen, omdat deze kunnen helpen het doel van het IBK te halen. En bijdragen aan een inclusieve samenleving waar met meer contact het mogelijk is problemen die kunnen ontstaan al vroeg te signaleren.

VISIE

Veenendaal heeft de afgelopen jaren al resultaten geboekt door verschillende hulp met elkaar te laten samenwerken: ‘Sterker door verbinding’. Met een eigen verantwoordelijkheid, het versterken van de sociale basis tot een balans tussen kwaliteit, organisatie en financiën ,,De visie zoals we die in Veenendaal kennen blijft. Vanuit het Model Veenendaal 2020 met de kracht in de sociale basis. Daarin hebben we voor deze startnotitie een zevental focuspunten benoemd. Belangrijk zijn de inclusiviteit tot werken met de menselijke maat.’’ De visie op het sociaal domein blijft dat iedereen naar vermogen maatschappelijk actief is en ondersteuning is gericht op het stimuleren van de eigen kracht van inwoners en hun netwerk.

DILEMMA’S

De gemeente houdt regie en biedt ondersteuning waar nodig en zoveel mogelijk door verbinden van de hulp vanuit verschillende partners. ‘Daarnaast zijn er ontwikkelingen in de samenleving die om een antwoord vragen, zoals de coronacrisis, vergrijzing, eenzaamheid, het dalende vertrouwen in de overheid, de inflatie, de afnemende toegankelijkheid van de zorg en de financiële druk op de gemeente. In het nieuwe IBK willen we deze bijsturing uitwerken’, aldus burgemeester en wethouders. Zij zien zelf ook de dilemma’s tussen vroegsignalering versus zelfredzaamheid, de preventieparadox, maatwerk versus rechtsgelijkheid, vertrouwen versus controle en de sociale basis versus draagkracht.

PREVENTIE

Het college vraagt de raad in deze startnotitie mee te denken over preventie en vroegsignalering. ‘De komende jaren willen we meer nadruk op het voorkomen dat inwoners ondersteuning of zorg nodig hebben. Dit gaat bijvoorbeeld over het voorkomen van gezondheidsproblemen, maar ook over het behoud van werk en het voorkomen van schulden en het versterken van de sociale basis. Door preventie en vroegsignalering houden we de samenleving vitaal, inwoners zelfredzamer en de zorg houdbaar’. Want de zorg in het sociale domein kost miljoenen, wat de gemeente in de hand moet houden omdat zij niet alles kan vergoeden. Toch wil zij ook daar de menselijke maat hanteren.

TOEKOMSTBESTENDIG

‘In het nieuwe IBK stellen we de menselijke maat bij onze dienstverlening in het sociaal domein voorop.’ Maar omdat de overheid niet alles kan organiseren vraagt zij wel om een zorgzame samenleving. ‘Het slimmer en efficiënter organiseren van zorg en digitalisering zijn allemaal nodig om de samenleving en de zorg toekomstbestendig te maken.’ ,,Vanuit deze startnotitie willen we dan dit jaar gaan werken aan een nieuwe Integraal Beleidskader Sociaal Domein 2024-2027 en deze in november vast laten stellen in de raad’’, besluit de wethouder. Daarmee moet Veenendaal de komende jaren met preventie en zelfredzaamheid tevens een toekomstbestendige samenleving krijgen met zorg voor wie het zelf niet redt.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie