SGP-raadslid Theo van Iperen tijdens de behandeling van het IBK-SD. (Foto: Marco Diepeveen)
SGP-raadslid Theo van Iperen tijdens de behandeling van het IBK-SD. (Foto: Marco Diepeveen)

Raad Veenendaal slikt bezuinigingen

28 januari 2020 om 10:11 Algemeen

Door Marco Diepeveen

Veenendaal - Veenendaal gaat stevig de broekriem aanhalen op het sociaal domein. Bezuinigingen van in totaal 3 ton bestrijken de Wmo, Jeugdwet, Participatiewet en de schuldhulpverlening. Daartoe besloot de gemeenteraad donderdagavond.

Moties om de pijn enigszins te verzachten, haalden het niet bij de stemming. Daar staat tegenover dat de ondersteuning voortaan dichter bij de burger wordt gelegd. De uitgangspunten van het integraal beleidskader sociaal domein 2020-2023 (IBK-SD) zijn een stevige sociale basis, een beweging van zwaardere naar lichtere zorg en een betere balans tussen kwaliteit, organisatie en kosten van de zorg. Meer zelfredzaamheid is hierbij het toverwoord.

Vertrouwenspersoon

“Het gaat juist om Veenendalers met gebrék aan eigen kracht”, benadrukte Hassan Saidi (D66). “Over het algemeen heeft de gemeente een goed minimabeleid. Alleen zijn veel regelingen onbekend bij de bevolking. Schaamte, angst voor terugbetaling van toeslagen, taalproblemen en ‘digibetisme’ spelen ook een rol.” Dat erkende ook de partij DENK. GroenLinks bepleitte de aanstelling van een begeleidend vertrouwenspersoon. Voor mediation en om ontevredenheid van cliënten te kanaliseren. De raad verwierp dit voorstel. De VVD is positiever gestemd dan de linkse partijen. Raadslid Diepeveen: “Eigen verantwoordelijkheid, koppelingen in de zorgketen, datagestuurde monitoring en maatwerk zijn essentieel.”

Mattheüs 25

Arjan Koerts, ChristenUnie: “De gemeente kan niet alle hobbels gladstrijken, maar wel meegaan met de burgers op de hobbelige weg. Mooi dat het IBK-SD meer ruimte biedt voor maatwerk en preventie. Precies wat onze inwoners nodig hebben.” PvdA-fractievoorzitter Hans van de Braak: “Dit zijn flinke bezuinigingen. Per huishouden kunnen die oplopen tot wel 400 of 500 euro.” Jan Breur van de SP haalde Mattheüs 25 aan, waarin Jezus Zijn volgelingen oproept om te zien naar de naasten. “Wat doen we werkelijk voor de minste van onze broeders?”
Van de Braak: “Iedereen zou naar vermogen mee moeten doen. Maar niet iedereen kan zichzelf redden. Niet iedereen beschikt over een sociaal netwerk. In Veenendaal is één op de acht jongeren aangewezen op jeugdzorg. Er zijn hier achthonderd bijstandsgezinnen. Op deze manier wordt het minimabeleid uitgehold. Dat raakt de meest kwetsbaren in onze samenleving. We zetten nu de verwarming aan op een prima onderhouden ijsbaan. Mensen zakken door het ijs, de gemeente probeert hen er vervolgens uit te halen. Dat kost extra geld.”

Wethouder Verloop: “Niet iedereen kan die eigen kracht opbrengen. Daarom helpen wij mensen zelfredzaam te worden. Hen inzicht te geven in hun problematiek en in oplossingen. De gemeente strijdt voor hen die dat zelf niet kunnen. We laten niemand aan hun lot over.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie