Het verkeer niet meer door het centrum, dat is één van de speerpunten in de visie.
Het verkeer niet meer door het centrum, dat is één van de speerpunten in de visie. Jan van den Brink

Concept Visie op Rhenen 2035 gereed

· leestijd 1 minuut Politiek

RHENEN Er wordt al meer dan een jaar gewerkt aan de Visie op Rhenen 2035. Daarbij is een uitgebreid participatietraject doorlopen. De respons van Rhenenaren was groot: er zijn meer dan duizend enquêtes over de Visie 2035 ingevuld en teruggestuurd. Men kon ook reageren door de inzending van kaarten. Dat hebben meer dan vierhonderd mensen gedaan. Ook waren er voorlichtingsbijeenkomsten. Deze werden steeds door vele tientallen mensen bezocht. 

door Sander van Opstal

Al met al heeft de Rhenense burger volop meegedaan en haar wensen doorgegeven aan de gemeente. De Visie op Rhenen 2035 is nu in concept gereed. Het motto daarvan zal breed aanspreken: ‘Behoud ons Rhenen en maak het nog mooier’. Eén van de vernieuwende punten in de Visie 2035 is onder meer de kwestie bouwen.

1000 WONINGEN Rhenen wil graag gaan bouwen, en vooral voor de eigen inwoners. Gestreefd wordt om in de drie kernen (Rhenen, Elst en Achterberg) maar liefst 1000 woningen in totaal bij te bouwen. Dit moet vooral door ‘inbreien’ (bouwen in de kernen) gebeuren, dus door het benutten van bestaande ruimte. Er zijn nóg grotere ambities. Aan de Meentsteeg zou een wijk moeten komen ter grootte van 2500 woningen. Overigens verwacht wethouder Gert van Laar dat die woningen pas na 2030 gebouwd kunnen gaan worden. 

RIJNBRUG Een ander vernieuwend punt is de kwestie ondernemen. Als ambitie is geformuleerd dat er minimaal vijf hectare bouwgrond gevonden moet worden voor bedrijfsactiviteiten. Over verkeer meldt de visie dat naast de noodzakelijke verbreding van de Rijnbrug als ambitie geldt dat ,,doorgaand verkeer niet meer door het Rhenense stadscentrum gaat.” Hoe dat gerealiseerd gaat worden is onduidelijk. Worden het sluisjes, zodat bussen en taxi’s wel kunnen passeren, maar vrachtwagens en privévervoer niet?

Het verleggen van de hoofdverkeersafwikkeling zal volgens velen zeker overlast met zich meebrengen. Ook hier zal overleg met belanghebbenden een belangrijke rol gaan spelen. Wethouder Gert van Laar nodigt Rhenenaren uit om te reageren op de Visie. De complete tekst van de Visie 2035 is te vinden op de website van de gemeente en ligt het tot en met 22 februari ter inzage in de hal van het Huis van de Gemeente aan de Nieuwe Veenendaalseweg 75. Uiteindelijk zal de raad over enkele maanden de definitieve Visie 2035 vaststellen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderactiviteiten in Bibliotheek Veenendaal tijdens voorjaarsvakantie 1 uur geleden
Afbeelding
Reizigers waarderen Veenendaalse stations beter dan vorig jaar 6 uur geleden
Afbeelding
'Als de sirene afgaat, hebben we 's avonds Club'95' 9 uur geleden
Afbeelding
Vragen uit Veenendaal aan GGD over mislukken digitaal kinddossier 21 uur geleden
Afbeelding
'Actiegroepen tegen windturbines krijgen adviserende rol bij gemeente Ede' 23 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester Kats leest voor op basisschool TOV gisteren
Afbeelding
Nieuwe laptops voor drie goede doelen in Veenendaal 2 feb, 12:46