Afbeelding
Pixabay

College wil investeren in de toekomst

15 oktober 2022 om 10:34 Politiek

VEENENDAAL Burgemeester en wethouders zien tot en met 2025 nog enkele financiële voordelen, maar voor de besluiten die daarna geld kosten waarschuwen ze de gemeenteraad hier goed over na te denken. Zij hebben een programmabegroting 2023-2026 opgesteld met de titel: Investeren in Veenendaal in een (financieel) onzekere tijd.

door Peter Kuijpers

,,Het college heeft op basis van het raadsakkoord ‘Samen werken in vertrouwen’ een programmabegroting voor 2023 en een meerjarenraming voor 2024-2026 opgesteld’’, geven burgemeester en wethouders aan. Zij willen investeren in de Veenendaalse voorzieningen en in een gezonde, duurzame, groene, ondernemende, sociale, veilige en bereikbare woon- en leefomgeving. ,,Het was lastig een goede programmabegroting voor komend jaar op te stellen. Naast alle effecten van de oorlog in Oekraïne met stijgende prijzen ook nog de stikstof- en wooncrisis. Het is een hectische situatie, waarin we toch een beeld willen geven met een globaal doorzicht naar 2030’’, legt wethouder Marco Verloop uit.

PROJECTEN ,,Dat we in Veenendaal hebben doorgekeken tot 2030 is juist bedoeld voor de grote investeringen waar we voor staan. Projecten als een school in Oost, een nieuw theater, herontwikkeling van de brandweerkazerne en herinrichting van het Stadspark. Het is de vraag of we dit met de huidige bedragen kunnen doen. Na de aanbesteding is er pas een onomkeerbaar besluit. We hebben nadrukkelijk gekozen de voorbereiding wel te gaan doen. Misschien gaat het Rijk ons wel redden en anders gaan we jaren verliezen. Dat zou jammer zijn. Kunnen we een uitgewerkt plan niet starten, dan zetten we het in de ijskast’’, stelt Verloop zelf voor. Het college stuurt op de juiste investeringen te doen in Veenendaal en zorgen dat daar ook na 2026 nog van te profiteren is.

WAARSCHUWING Veenendaal verwacht vanaf 2026 een flinke financiële uitdaging. ,,Ook op de langere termijn willen we de structurele kosten in beeld brengen. De jaren 2023 tot en met 2025 zijn positief, daarna starten de rampjaren. De begroting gaat dan ver in de min tot 2030. Het Rijk is voornemens de vergoedingen naar de gemeente dan anders te gaan inrichten. De zorgen naar de verdere toekomst zijn best wel groot. Het is een tijd om dingen niet vast te zetten waar we later spijt van krijgen; Beste raad, let op. Kun je het in 2026 en daarna wel betalen’’, waarschuwt de wethouder voor grote beslissingen. 

De structurele weerstandscapaciteit van 12,5 miljoen euro van nu is eigenlijk te laag na 2026 en zou dan 18 miljoen moeten zijn. De gemeentelijke schuld loopt in de doorkijk op van 127 miljoen begin volgend jaar naar 258,8 miljoen eind 2026.

LENEN Dat de schuld voor de gemeente kan groeien, is een keuze. ,,Veenendaal wil flink gaan investeren en dan gaat de schuld oplopen. Dat zijn structurele lasten. Die moet je in de toekomst kunnen blijven betalen. Voorheen hadden we nog bijvoorbeeld opbrengsten uit verkochte grond. Nu moeten we voor investeringen lenen. Wel zijn we geslaagd ook het raadsakkoord invulling te kunnen geven. Hierbij is gezocht naar wat we de komende drie, vier jaar incidenteel kunnen doen. We willen flink aan de slag voor Veenendaal. Zo veel mogelijk willen we het eenmalige beschikbare geld dat we extra hebben inzetten, daar is op gestuurd.’’

SLIM Hiermee wil het college de meevallers tot 2025 zo slim mogelijk inzetten voor het raadsakkoord op de belangrijke thema’s en ambities. Voor wonen, duurzame mobiliteit, tegen verspilling van grondstoffen tot vergroten van veiligheid en inwoners met een laag inkomen helpen bij de stijgende leefkosten. ,,We kijken ook wat bewuster naar circulair afschrijven, zoals het hergebruiken van materialen. Nu schrijven we gebouwen af naar nul euro. Dit kan ook tot de restwaarde van het materiaal, dan is je afschrijving lager. Het is creatief kijken naar deze mogelijkheden die je financieel wat lucht kunnen geven’’, besluit Verloop. De raad kijkt de komende weken naar de financiële voorstellen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie