De lijsttrekkers zaten keurig op een rij, klaar voor een stevig debat.
De lijsttrekkers zaten keurig op een rij, klaar voor een stevig debat. Jan van den Brink

Politiek talent dient zich aan bij debat in Rhenen

· leestijd 1 minuut Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

RHENEN Afgelopen vrijdag was het grote verkiezingsdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rhenen. Dat door de gemeente georganiseerde debat werd druk bezocht en werd er levendig gedebatteerd. De inhoudelijke verschillen werden uitgemeten, maar de samenwerking werd ook afgetast. Het publiek deed mee, door vragen in te dienen.

door Sander van Opstal

Maar er gebeurde meer. Er diende zich een nieuwe generatie van politici aan. De grote ontdekkingen waren Caroline Folmer (D66), Bart van der Tang (SGP) en Bart Oosterhoff (CU) Zij zijn nog weinig bekende gezichten in het Rhenense publieke debat. Ze bleken adequate politici te zijn. Bij dit rijtje hoort Gabrielle Geerts (PR-GL) ook genoemd te worden. Nog maar 21 jaar maar dat laat ze ons vergeten. Ook zij leverde een serieuze en stevige bijdrage. 

Zij wisten alle vier, op geheel eigen wijze, het debat te verbreden en te verdiepen. Niet meer ‘wie wint?’ maar ‘van wie neem je wat mee?’. De ervaren raadsleden (Leo Schenk, Eef Brouwer, Geertje Wiesenekker) deden wat er van hen verwacht kon worden: rustig en zonder zenuwen debatteren. Op grond van feiten. Met inzet van overtuiging, charme en argumenten. 

Nieuw talent, dat is goed voor Rhenen. Rhenen was natuurlijk al best verwend met politieke talenten als Jan Willem Langenbach en Nico Drost. Ook (aftredend) SGP fractievoorzitter Gert van Laar hoort in dit rijtje. Hij stuurde, weinig zichtbaar, de coalitie behendig om allerlei klippen heen. Nu dient zich dus een nieuwe generatie aan. 

Rhenen heeft grote problemen op te lossen: sociale ongelijkheid, achterstanden, energiearmoede, van het gas af, verduurzaming, de Rijnbrug, ondernemen, het bouwen van honderden woningen, behoud natuur en biodiversiteit, mobiliteit, werkgelegenheid. Wie naar de verkiezingsprogramma’s kijkt zitten de politieke partijen behoorlijk op dezelfde invalshoeken. Als het ergens moet lukken om voortvarend samen te werken dan is het nu. De gang van zaken rond het zwembad bewijst, dat als het echt spannend wordt, de smaakmakers elkaar kunnen vinden en tot zaken kunnen komen. Over je eigen schaduw heen springen dus. Rhenen mag hoge verwachtingen hebben van de nieuwe raad en de politieke talenten die zich hebben aangediend.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie
Afbeelding
Stilok brengt aantal programma’s fors terug maar blijft uitzenden rond kerkdiensten 13 uur geleden
Afbeelding
Jubilieum Rembrandt College wordt groots gevierd 15 uur geleden
Afbeelding
Uitvaartverzekering, kapitaal of natura? De specialist 15 uur geleden
Afbeelding
Vier kandidaten uit gemeente Rhenen voor SGP-lijst Provinciale Statenverkiezingen 17 uur geleden
Afbeelding
Nadenken over ja/ja-sticker voor Veenendaal 19 uur geleden
Afbeelding
Na bijna 40 jaar valt doek voor Snuffelshop 21 uur geleden
Afbeelding
Sinterklaas en Mrs. Harris in Filmhuis Veenendaal 22 uur geleden