,,We signaleren dingen die spelen onder de mensen en verwoorden die dan in de raad", zegt Jan Breur.
,,We signaleren dingen die spelen onder de mensen en verwoorden die dan in de raad", zegt Jan Breur. SP Veenendaal

‘Zelfs de kleinste partij kan iets betekenen’

13 maart 2022 om 10:00 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

VEENENDAAL ,,Zelfs de kleinste partij kan iets betekenen. Onze meerwaarde ligt echt in het openhouden van onze oren en ogen voor mogelijkheden en het aandacht vragen voor onderwerpen die we belangrijk vinden. Het moeilijke is dat we afhankelijk zijn van samenwerking. Aan de ene kant zijn we van betekenis geweest, aan de andere kant zijn er muren waar we tegenaan lopen”, vertelt Jan Breur die ook dit jaar weer lijsttrekker is van de SP. Naast zijn werk in de raad werkt hij voor een onderzoeksbureau, is hij actief voor de Provinciale Staten als Statencommissielid en is hij graag bij zijn gezin.

door Arjan van den Berg

Het actievoeren kreeg hij niet met de spreekwoordelijke paplepel bij zijn opvoeding ingegoten. ,,Ik ben altijd sociaal actief betrokken geweest, maar niet echt in een politiek milieu opgegroeid. De christelijke waarden van het omzien naar elkaar zaten in mijn opvoeding. Alle drie de christelijke partijen in Veenendaal hebben iets conservatiefs en zijn bijvoorbeeld niet al te vriendelijk naar de LHBT-gemeenschap. Dat heeft me altijd tegen de borst gestoten. Wat ik van christelijke partijen zag, sloot niet aan bij de christelijke normen en waarden die ik meekreeg. Omzien naar elkaar en elkaar accepteren is wel belangrijk bij de SP. Blijkbaar hebben zij iets anders uit de Bijbel meegenomen dan ik.”

Omzien naar elkaar en elkaar accepteren is belangrijk

INBESTEDING SP is er de partij niet naar om met het vingertje te wijzen en te zeggen ‘ik heb het je gezegd’, al zou het wel terecht zijn. ,,De gemeenteraad roept elk jaar dat er een nieuwe aanbesteding moet komen voor het welzijnswerk. Wij zeggen al jaren dat we van dat aanbesteden af moeten stappen en moeten over stappen op een andere manier. Ons voorstel was juist inbesteding om welzijnswerk dichter bij de gemeente plaats te laten vinden in plaats van over te laten aan een anonieme organisatie. Uiteindelijk heeft de ChristenUnie een voorstel ingediend, maar dat was niet gebeurd als wij er niet steeds op hadden gehamerd.”

De partij pleitte ook al jaren voor meer betaalbare woningen en sociale woningbouw en ziet nu dat het thema de aandacht krijgt waar ze steeds om vroegen. Diezelfde vlieger gaat op voor de hoogspanningskabels die wat de SP betreft al ondergronds gingen toen ze nog niet eens in de gemeenteraad zat of de verlichting rond de skatebanen die er na weigering van het college toch door datzelfde college is gekomen. 

We signaleren dingen die spelen onder de mensen en verwoorden die dan in de raad

WONEN Wonen is wat de partij betreft een heel belangrijk thema in het verkiezingsprogramma ‘Visie voor Veenendaal’, net als duurzaamheid en daarbij het voorkomen van zwerfafval en wat de SP betreft het afschaffen van het diftarsysteem, de energietransitie en daarbij het benutten van zoveel mogelijk zonne-energie en het behoud van groen. 

SIGNALEREN De geluiden die ze in het Franse Gat hoorden van het slechte onderhoud brachten ze ook in, met alleen als resultaat dat er niet werd gekozen voor renovatie zoals de SP graag had gezien, maar nieuwbouw. ,,We signaleren dingen die spelen onder de mensen en verwoorden die dan in de raad. Als we iets horen van skaters pikken we dat op, als er wat speelt in de zorg pikken we dat ook op. We proberen er te zijn voor alle Veenendalers. Mensen zeggen vaak: hartstikke goed dat jullie inspringen in waar anderen gaten laten vallen als dat nodig is. Ik hoop natuurlijk dat onze inzet gezien en gewaardeerd gaat worden met een stem. We willen opkomen voor de hardwerkende mensen die niet het geluk hebben miljonair te zijn.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie