Afbeelding
Theater Lampegiet

Raad gaat meedenken over invulling en bouw van Theater Lampegiet

4 maart 2022 om 12:58 Politiek

VEENENDAAL De gemeenteraad kan in twee werksessies meedenken over het nieuwe theater. Dit stelt het college voor in het projectplan. Voor de zomer wil zij beslissingen nemen over welke activiteiten mogelijk zijn in de nieuwe Lampegiet. En in het najaar wil het college met de raadsleden gaan zitten om te kijken hoe het theatergebouw en het terrein er rondom vorm moet krijgen.

,,Bij het raadsdebat hebben we gesproken over een aantal inhoudelijke varianten. Daarbij heeft een brede meerderheid gekozen voor de voorkeursvariant van het college, met uitzondering van de SGP”, aldus wethouder Dylan Lochtenberg. Veenendaal heeft inmiddels een adviesbureau in de arm genomen. Hiermee is gekeken naar de planontwikkeling voor Theater Lampegiet. 

De gemeenteraad heeft gekozen voor nieuwbouw en een uitbreiding van het theatercomplex met een kleine zaal en mogelijk de toevoeging van een ‘bioscoopfunctie’ en een ‘poppodiumfunctie’. Het college moet tevens een marktonderzoek uitvoeren naar de theater- en filmfuncties. Zij zal de raad verder informeren voor die over diverse aspecten een inhoudelijke keuze moet maken in dit proces.

CLUSTEREN Het college heeft gekozen voor BMC dat ook in het voortraject de voorkeursscenario’s heeft onderzocht. ,,Inmiddels hebben we een bureau in de arm genomen voor het opstellen van een projectplan en plan van aanpak voor de planontwikkeling Theater Lampegiet”, zegt Lochtenberg. ,,Het tijdspad is gemaakt voor een beslissing in november dit jaar. We willen zorgvuldig te werk gaan, maar als het eerder kan doen we dat.” 

,,De raad gaan we vooraf in twee werksessies meenemen, waarbij de eerste in mei of juni zal zijn. Dan weten we meer over de marktpartijen en het clusteren van de functies in het nieuwe theater. Zoals het combineren met een bioscoop, poppodium en amateurkunst.” Naast de resultaten van de marktverkenning moet dan een mogelijke meerwaarde bekend zijn van de clustering van deze functies in het nieuwe theater.

BIOSCOOP ,,Twee ondernemers hebben zich inmiddels al gemeld bij de gemeente voor een gesprek over een bioscoop. Momenteel is Veenendaal de grootste gemeente in inwoneraantal die geen eigen bioscoop heeft”, verduidelijkt de wethouder. 

Wanneer de gemeenteraad ook heeft uitgesproken welke invulling zij aan het nieuwe theater wil geven, moet zij gaan kijken naar de nieuw te bouwen huisvesting. ,,Een tweede werksessie moet bepalen hoe hoog het gebouw moet zijn, of er een combinatie met woningen kan, of we gaan werken met verticaal groen. En tevens het parkeren bij het theater en de inrichting van de openbare ruimte. Dit alles beslissen en uitrekenen heeft nog even tijd nodig.” 

Een concreet voorstel voor de bouw van het nieuwe theater heeft Veenendaal nu voor november ingepland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie