Theater Lampegiet
Theater Lampegiet Govert Govers

Meerderheid raad geeft ruimte aan groter en breder Theater Lampegiet

26 november 2021 om 09:30 Politiek

VEENENDAAL Donderdag stond er weliswaar niet een razend spannende rolprent, attractieve amateurvertoning of een vermakelijke variétévoorstelling van een grote artiest op het programma, maar de gemeenteraad kon wél kiezen of daar in de toekomst ruimte voor zou zijn in het nieuwe gebouw voor Theater Lampegiet. Het college en het theater hebben grootse ambities en zien graag een grote ruimte met 700 stoelen, een kleine zaal met ruimte voor de amateurkunst, een poppodium of bijvoorbeeld een bioscoop. De raad kon daar uiteindelijk mee instemmen, op de SGP na, die het niet in het algemeen belang vond dat er überhaupt een nieuw theater komt.

door Arjan van den Berg

De andere partijen waren het daar in elk geval wel over eens. Het gebouw is verouderd en niet te verduurzamen. In een rapport over de toekomst van het theater worden vier mogelijke scenario’s geschetst, variërend van een gebouw met evenveel stoelen als het gebouw dat er nu nog staat tot en met de ambitieuze visie die nu dus is omarmd. 

Het CDA had met de ChristenUnie een amendement op de hand. CDA’er Harold Schonewille wilde niet dat de raad nu in zou stemmen met een scenario dat later wellicht financieel niet haalbaar zal blijken met bijvoorbeeld bioscopen die mogelijk niet rendabel genoeg blijken te zijn, zonder dat ze daar op terug kan komen. Het idee was om ook het magerdere scenario uit te laten zoeken dat alleen een grotere grote zaal zou hebben. Na een toezegging van cultuurwethouder Dylan Lochtenberg dat er geen sprake van was dat de raad na een verdere verkenning alleen maar bij het kruisje zou kunnen tekenen, werd die motie niet ingediend. 

ONTMOETINGSPLAATS Een motie van het CDA, de ChristenUnie en de SP met de vraag om een onafhankelijk marktonderzoek, een externe toets van de haalbaarheid en de te wensen winst van het exploiteren van filmzalen kreeg de meerderheid van de raad mee. De wethouder vond het een goede toevoeging, maar voegde er zelf aan toe dat die meer kracht zou hebben bij het onderzoeken van één scenario in plaats van twee. 

Een nieuw theater dat Veenendaal de cultuurstad van de regio maakt, zoals onder meer de VVD dat graag voor zich ziet, betekent wel een structurele uitgave op de cultuurbegroting, geld dat ook bijvoorbeeld aan het sociale domein, huisvesting of onderwijs besteed kan worden. Maar cultuur is meer dan een gebouw, zoals Schonewille zelf ook aangaf met een citaat van Mahatma Gandhi waarmee hij het debat opende: ,,Cultuur woont in het hart en de ziel van mensen.” Said El Hassnaoui van de gelijknamige fractie, die zelf ook regelmatig op de planken staat, ziet het theater als een ontmoetingsplaats waar mensen met allerlei achtergronden elkaar tegen kunnen komen. 

AMATEURKUNST De SP vond daarbij een bijkomende kleine zaal belangrijk. Een grotere zaal is weliswaar goed om grotere artiesten naar Veenendaal te halen, maar een kleine zaal is weer geschikt voor Veense amateurkunstenaars. In de aangenomen cultuurvisie Glans aan de Grift was al gehint naar oefenruimtes voor de amateurkunst. SGP’er Jan Snoei zei bijna van zijn stoel te vallen bij het missen van zoveel realiteitszin. ,,Staat theatraal niet voor overdreven? Hoeveel bezoekers komen er naar het theater en komen die niet ook goeddeels uit andere plaatsen die niet meebetalen aan een nieuw gebouw? Zijn er niet al genoeg andere theaters en niet andere uitdagingen op het sociale domein, het onderwijs en de huisvesting?”

De vragen konden uiteindelijk niet op bijval rekenen. Het college gaat het gekozen scenario uitwerken in een voorstel dat medio 2022 dan weer aan de raad zal worden voorgelegd. Wethouder Lochtenberg zegde toe de raad zoveel mogelijk te betrekken bij het proces met onder meer werksessies, zoals onlangs bij Theater Lampegiet.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie