Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Brede inzet tegen ondermijning

15 januari 2022 om 12:45 Politiek

VEENENDAAL De raad zal dit jaar een nieuw Integraal Veiligheidsplan vaststellen, waarbij de gemeente wil inzetten op nog meer en betere samenwerking met partners. Hiermee en met meer controleren denkt Veenendaal ondermijning verder tegen te gaan.

door Peter Kuijpers

De politieke partijen kregen afgelopen week enige successen te zien. Veenendaal begon in 2017 met het in beeld brengen van de risico’s waar criminelen in de gemeente actief kunnen zijn. Zoals in de productie en handel van drugs, waar ook de politie zich op heeft gericht. Vooral de productie kan plaatsvinden op specifieke locaties en branches. 

EXTRA CONTROLES In 2019 en 2020 zijn ieder jaar twee panden gesloten vanwege een aangetroffen hennepkwekerij, afgelopen jaar waren dit er zes. Met extra controles in Rhenen en Veenendaal is een auto met drugs in beslag genomen en is een groothandelaar in cocaïne en heroïne voor zes jaar vastgezet. Wel is aangegeven in de presentatie naar de raad dat door corona veel fysieke gebeurtenissen minder mogelijk waren. Van helpen in de weerbaarheid voor vastgoedeigenaren tot controles. 

PREVENTIE Door de gemeente en partners zijn in drie jaar 106 adressen bezocht waar zij illegale bewoning of illegale bouw constateerde tot fraude en arbeidsuitbuiting. Van woningen die woningonwaardig zijn, tot mensen die niet bij de gemeente ingeschreven stonden. 

Strafbare feiten pakte de politie op, maar Veenendaal bracht ook zorg naar binnen om mensen te helpen weer op weg te komen. Dat wil de gemeente dit jaar nog meer gaan doen door samen te werken met sociale partners. De lokale overheid kan verder de maatschappelijke weerbaarheid versterken om malafide ondernemers aan te pakken en criminele activiteiten in beeld te krijgen. Daarnaast gaat zij verder inzetten op preventie, zoals LeerlingAlert dat bij het CLV is gestart en waar binnenkort ook het Ichthus College volgt. Veenendaal vindt het belangrijk de jonge aanwas te kunnen signaleren.

SIGNALEREN Sanny Brunekreeft (CU) was verder nog benieuwd of er al iets te melden is over drugsproblematiek op scholen. Wat is daar de stand van zaken? Burgemeester Gert-Jan Kats liet weten dat de gemeente heeft gesproken met alle vier de scholen in voortgezet onderwijs: ,,Gelukkig zien we daar ook een soort van schrikeffect. O, dit hadden we niet zo goed in de gaten. Goed dat we hier samen in kunnen optrekken.’’ Veenendaal heeft niet meer signalen ontvangen over verdere voorvallen, maar weet wel dat er zaken gebeuren waar ze wat mee moet. Dit is niet alleen drugs, maar tevens sexting tot geldezels. Met de hulp van leerlingen, personeel en ouders zet zij in op vroeg signaleren om jongeren te behoeden dat zij een criminele carrière kiezen en om nieuwe voorvallen te voorkomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie