Leerkracht Mirjam de Vos en haar vader Willem, rector van het CLV, met hun gezamenlijke productie gebundeld in 'Een gat in de dag'.
Leerkracht Mirjam de Vos en haar vader Willem, rector van het CLV, met hun gezamenlijke productie gebundeld in 'Een gat in de dag'. Martin Brink

Vader en dochter maken boekje: ‘Een verhalenbundel zoals deze was er nog niet’

2 december 2021 om 15:20 Kunst

VEENENDAAL Willem de Vos is naast rector van het Christelijk Lyceum Veenendaal ook vaste columnist van deze krant. Al jaren maakt hij prikkelende verhaaltjes, niet zelden met een uitsmijter en met een duidelijk moraal. Om over na te denken en te praten dus. Regelmatig heeft hij boeken gepubliceerd. De laatste gingen vooral om gebundelde columns. Maar nu is er één verschenen in samenwerking met zijn dochter Mirjam.

door Martin Brink

Dochter Mirjam heeft deze gave ook, al is het vooral het verhalende wat haar zo aantrekt. Vader en dochter hebben nu samen een boek geschreven onder de titel ‘Een gat in de dag’ met verhaaltjes die tot nadenken stemmen en gesprek opleveren. Speciaal bedoeld voor de kinderen van de basisschool. 

,,Maar het is overal toepasbaar”, benadrukt Willem de Vos (63) die een tijd in de consulting heeft gewerkt. ,,Daar was iemand die een workshop gaf en zijn toespraak met een verhaaltje begon. Daar kon dan verder over gesproken worden. Alleen: hij had er maar zes en dus begon hij na een tijdje weer opnieuw. Ik dacht, dat kan veel beter. “

VERTELLER Willem is van huis uit een echte verhalenverteller, hij ziet overal wel een onderwerp in. ,,Het maakt niet uit: op straat, in huis, op sites. Overal kun je iets van maken wat stof tot gesprek oplevert.” Zijn columns in deze krant bewijzen dat wel. Die gaan over allerlei onderwerpen. De school en vooral de verbouwing leverde veel stof tot schrijven op, de vakanties toen en nu, het dagelijkse leven of wat hij aan vreemde zaken in de media aantreft. Toen zijn kinderen nog klein waren vertelde hij vaak een verhaal, niet zelden uit eigen (jeugd)ervaring. Daar werd dan over gepraat en over nagedacht. De nieuwe bundel zit vol met deze ervaringen.

Zoals deze over het onderwerp Zenuwen:

’Ben jij ook zo zenuwachtig als je verjaardag er aan komt? Toen ik klein was, werden mijn vader en moeder en mijn twee broers helemaal gek van mij. Ik was druk en lawaaierig en kon niet wachten op de cadeautjes en de aandacht. Toen hebben ze mij een keer expres voor de gek gehouden. Op een ochtend werd ik wakker omdat mijn broers mij kwamen feliciteren. Ze hadden steeds gedaan of het nog twee weken duurde voor ik jarig was. Want de kalender snapte ik nog niet. En toen was ik opeens jarig zonder zenuwachtig te zijn geweest. Gek hoor!’

,,Echt gebeurd’, zegt Willem. ,,Ik zie het nog zo voor me. Ik zal een jaar of vijf zijn geweest.”

VERHALENJUF Dochter Mirjam (27) zit ook in het onderwijs. Zij geeft les aan de bovenbouw van een Jenaplanschool in Culemborg. Zij staat er bekend als de ‘juf met de vele verhalen’. De moeders op het schoolplein spreken haar daar vaak op aan. Maar soms is de voorraad op en vraagt ze vader Willem of hij nog iets heeft liggen. In 2019 kwamen ze op het idee om deze te gaan bundelen en om het breder te maken.

(de tekst gaat onder de foto verder)


De omslag van het boek van vader en dochter De Vos. - Martin Brink

Uitgeverij Kwintessens zag er wel brood in. Deze uitgeverij werkt veel voor het onderwijs. Om het algemeen te maken werden sommige verhaaltjes (alle rond de tweehonderd woorden) ontdaan van alle mythologie. Zo werd het een vrolijk uitgevoerd boekje met mooie per onderwerp gerangschikte verhalen, interessante opdrachten en stellingen voor een gesprek. ,,De verhalen doen hun werk”, zegt Willem. ,,Die moet je niet uitleggen.”

VINGER ,,Als je ze vertelt dan gaat er achteraf altijd wel een vinger omhoog met een vraag of opmerking”, zegt Mirjam. Zij weet dat de verhalen er toe doen. ,,Ik hoorde eens een jongen voor de maaltijd zeggen: Heere, zegen deze Spaanse amen. Toen dacht ik: daar moeten we bij stilstaan, er over praten. Dan kom je vanzelf op veel onderwerpen.”

Verhalen doen veel in je brein: je verbreedt je taalveld, verrijkt de fantasie en emoties

BIJZONDER Volgens Willem is het boek best bijzonder. ,,Er bestaan genoeg verhalenbundels, maar zoals deze met opdrachten, stellingen en met uitleg hoe toepasbaar het is in de praktijk, dat is er nog niet.”

De bundel bevat verhaaltjes van Willem met daarbij advies hoe het is te gebruiken in de les. Maar ook door anderen is het goed te gebruiken, bijvoorbeeld door ouders, grootouders en groepsleiders. ,,Het is breed inzetbaar”, zegt Willem. ,,Verhalen doen veel in je brein: je verbreedt je taalveld, verrijkt de fantasie en emoties. Ze moeten ook zelf het werk doen.” 

De Vos wil kijken of hij ook een stapeltje kan neerleggen bij Boekhandel Van Kooten aan de Zandstraat. ,,Het is net uit. We zijn heel benieuwd naar de reacties, waar het terecht komt en hoe het wordt gebruikt”, zegt Mirjam tot slot. Een nieuwe uitgave zit al in de gedachten. ,,Iets met voor het slapen gaan, misschien?”

Het boek kost 15,95 en te bestellen bij de uitgever via www.kwintessens.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie