Afbeelding

Straat in het Franse Gat in Veenendaal wordt vernoemd naar deze vrouw

13 februari 2024 om 08:35 Politiek Tips van de redactie

VEENENDAAL Burgemeester en wethouders willen het advies volgen van de straatnaamcommissie en een straat in het Franse Gat vernoemen naar een vrouw. Door de herinrichting van de wijk en de bouw van moderne woningen ontstaat een nieuwe weg. Het college erkent dat de voorgestelde naam Freule Berkhoutstraat mooi past en verbindt met de huidige straatnamen in de wijk.

door Peter Kuijpers

Het gaat om een nieuwe verbinding tussen de Meester Heemskerkstraat en de Klaas Katerstraat. Deze loopt parallel aan de Meester Doctor Schokkingstraat en Doctor Slotemaker de Bruïnestraat. De Doctor Colijnstraat en de W.C. Beeremansstraat kruisen straks de nieuwe weg. De straatnaamcommissie heeft een advies gegeven over een nieuwe naam: ,,In het deel van het Franse Gat, waar een nieuwe straatnaam nodig is, zijn de straatnamen vernoemd naar ministers van protestantse huize en naar voormannen van de christelijke-sociale beweging.”

VERBINDING

Er is daarom ook wel gekeken naar andere bekende namen uit de christelijke-sociale beweging. ,,Het lijkt de commissie juist om de nieuwe straatnaam daarmee verbinding te laten hebben. Ook ziet de straatnamencommissie dat er geen vrouwen in deze buurt vernoemd zijn. Om beide aspecten bij elkaar te voegen, adviseert de straatnamencommissie om de nieuwe straat te vernoemen naar een vrouw, die werkzaam was in de christelijk-sociale zorg aan armen en zieken.” Zij adviseerde daarom te kiezen voor de naam: Freule Berkhoutstraat.

VERPLEGING

Anna Johanna Maria Teding van Berkhout was de dochter van jonkheer Jan Pieter Teding van Berkhout en Anna Madelaine Henriette de Bosset. Als ongehuwde dochter van een edele was zij een Freule; geboren in 1833 en koos rond de Frans-Duitse Oorlog van 1870-1871 in de ziekenverpleging te gaan. Freule Berkhout werkte vooral in Heemstede en Haarlem. Later richtte zij zich op het helpen van vrouwelijke epileptici en zou grondlegger zijn van het Haarlemse Diaconessenhuis en verre voorloper van de Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN).

ALTERNATIEF

Freule Berkhout stond bekend om een kritische houding en handelen waarbij zij verbeteringen en vernieuwingen voorstelde in de zorg. Een uitspraak die zij vaak zou hebben gedaan was: ‘en ik doe het toch.’ Vervolgens startte zij zelf de opvang van epileptische patiënten in Nederland. De straatnamencommissie had voor het Franse Gat tevens een voorstel van 21 bewoners ontvangen voor het toekennen van een Arie van Dijkstraat. Zij heeft de betrokkenen aangegeven om met voorstellen te komen voor een alternatief dan een vernoeming van een straat.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie