Afbeelding
Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-oost

Veenendalers geëerd met straatnaam in Groenpoort

30 januari 2023 om 16:19 Politiek

VEENENDAAL Groengebieden in Nederland, fruit tot bekende Veenendalers en verzetsstrijders. Hieruit zijn de straatnamen gekozen voor Groenpoort, de laatste buurt in Veenendaal-Oost. De nieuwe zomen en lanen zijn bereikbaar vanaf de hoofdontsluitingsweg Oostersingel.

,,Groenpoort heeft weer een aantal deelgebieden. De straatnamen die gekozen zijn passen bij het thema van dat gebied. Namen van bekende Veenendalers zijn terug te vinden in De Groenwal. Het gebied De Kwekerij heeft namen van fruit. De Wilgen, Het Veense Hout en De Tuinen hebben namen van Veense verzetsstrijders. Er waren nog weinig verzetsstrijders geëerd met een straatnaam. Het Landgoed heeft namen van gebieden in Nederland. We mogen Veluwe en Betuwe daarvoor gebruiken als straatnaam in Veenendaal’’, aldus wethouder Dylan Lochtenberg. Zo krijgen de nieuwe bewoners een adres aan de Veluwe of Betuwe in Veenendaal.

LOKALE NAMEN

De commissie straatnamen stelde voor bij het binnenkomen van De Groenwal enige plaatsgenoten te vernoemen: ,,Die op diverse manieren hebben bijgedragen aan het lokale karakter van Veenendaal. Of Veenendaal naar buiten toe enige bekendheid gaven.’’ Hier zijn de straatnamen gekozen als Wim Bleijenbergzoom (voetballer), Rik Valkenburgzoom (schrijver), Ant de Ruiterzoom (ondernemer), Juf Wilzingzoom (onderwijzeres), Dokter Ketsplantsoen (artsen), Dominee Jongebreurzoom en Dominee Vroegindeweijpark (hervormde predikanten). 

Mensen die in De Kwekerij komen te wonen zien op hun straatnaambordje een amandeltak, kersenbloesem, sterappel of druivenoogst staan. In Het Landgoed zijn dit Veluwe, Betuwe en Gaasterland.

VERZETSSTRIJDERS

,,Helaas heeft Veenendaal na de oorlog weinig gedaan om het toenmalige verzet te eren. Nu de laatsten zijn overleden en alleen nog het verzetsmeisje Jopie Wesselo-Bruinsma in leven is, is het wellicht toch goed om degenen, die anderen probeerden te redden en daarvoor het eigen leven riskeerden, te gedenken met een straatnaam. Om individuele mannen en vrouwen, maar ook families recht te doen, opteren we voor twaalf straten. Al deze verzetsdeelnemers zijn overleden, soms heel recent’’, geeft de straatnaamcommissie aan. Dit zijn in De Wilgen de Kees van Spronsenlaan, Dominee Koklaan en Familie Van Damlaan.

RESERVE

Tevens is voorgesteld, en door de gemeente overgenomen, de namen van verzetsstrijders in twee andere deelgebieden met een straatnaam te eren. Dit zijn in Het Veense Hout de Loek Kasperslaan, Familie Kleefsmanlaan, Familie Vinkelaan, Bakker Van Voorthuizenlaan en de Hebe Kohlbruggepark. Bij De Tuinen zijn dit de Dominee Van Enkwarande, Jaap Spruijtwarande, Truus van Kuijkwarande en de Nonnie van den Boschpark. In de straatnamenlijst is één naam van een verzetsstrijder als een reservenaam opgenomen. Dirk van der Voort zou, als een laan of warande, een straat naar zich genoemd kunnen krijgen, mocht hiervoor plek zijn in Het Veense Hout of De Tuinen.

door Peter Kuijpers

De straatnamen in Groenpoort.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie