Afbeelding
Foto door Markus Spiske via Pexels

Energie besparen is hot: zo doe je dat in 2023!

9 januari 2023 om 09:39 Partnercontent

Heb jij je financiën van 2022 al eens goed onder de loep genomen? Grote kans dat de energiekosten ook bij jou flink gestegen zijn. Om het jaar goed te beginnen geven we je graag een aantal tips om energie te besparen. Dat geld dat je daarop bespaart kun je vast wel beter gebruiken?! Succes!

Kies voor zuinige energielabels

Met nieuwe apparaten bespaar je tot 60% aan energie ten opzichte van oude apparaten. Het grootste voordeel valt te behalen op energieslurpers, zoals wasmachine, droger en vaatwasser. Overweeg daarom om die oude bakbeesten de deur uit te doen en te kiezen voor apparaten met goede energielabels. Om de meest energiezuinige apparaten met de beste prijs-kwaliteit te vinden neem je een kijkje op vergelijkingssite DeBeste.com. Hier zie je welke huishoudelijke apparaten als beste uit de test komen.

Let op vermogen indien er geen energielabel is

Overigens zijn niet alle huishoudelijke apparaten voorzien van een energielabel. Bijvoorbeeld stofzuigers, die moeten juist aan kwaliteitseisen voldoen. Er wordt gewerkt aan een nieuw energielabel voor dit type apparaat, wat naar verwachting in 2024 uitkomt. Dus, welke stofzuiger kopen als je toch zo zuinig mogelijk uit wilt zijn? Dan let je op het motorvermogen, want hoe meer vermogen, hoe hoger het verbruik.

Voorkom sluipverbruik door stekkers

Ieder apparaat dat aan het stopcontact hangt, verbruikt energie, ook al worden ze op dat moment niet gebruikt. Dat geldt voor van alles en nog wat, van koffiezetapparaat en telefoonoplader tot tostiapparaat en stofzuiger. Elk huishouden is jaarlijks gemiddeld 450 kWh kwijt aan sluipverbruik, wat al snel neerkomt op €100 per jaar. Kortom, trek die stekkers zo snel mogelijk uit als je iets niet gebruikt. Alle beetjes helpen!

Wassen en drogen in de daluren

Check je huidige energiecontract, grote kans dat je een verschil hebt in regulier tarief en daluren tarief. De daluren gaan normaal in vanaf 23.00 uur (Noord-Brabant en Limburg 21.00 uur) en lopen door tot 7.00 uur. Gedurende dit tijdsbestek is energie voordeliger. Een goed moment om jouw wasmachine en droger te laten draaien! Geen zin om te wachten tot dit tijdstip? Maak dan gebruik van de functie startuitstel om je machine te programmeren tot een later tijdstip.

Lager verbruik in de keuken

In de keuken zijn er meerdere dingen die je kunt doen om energie te besparen. Zet de vaatwasser pas aan als deze vol is (en in de daluren), op de eco-stand want dat scheelt tot 60% aan energie. Laat de koelkast niet onnodig open staan. Een volle koelkast verbruikt minder. Heb je veel ruimte over in koelkast en diepvries? Overweeg dan een koel-vriescombinatie. Kook met zo min mogelijk kookwater en hergebruik dat kookwater indien mogelijk. Maak de filters van de afzuigkap geregeld schoon, dan werken ze beter en verbruiken ze minder.

Hulp van een energiecoach

Als je op termijn veel wilt besparen kun je uiteraard ook kiezen voor grotere duurzame maatregelen, zoals een warmtepomp, huisisolatie en zonnepanelen. Kom je er zelf niet zo goed uit en wil je persoonlijk advies? Dan kun je terecht bij een energiecoach. Je kunt een huisbezoek aanvragen en dan komt er een vrijwilliger bij je langs die jou extra praktische tips geeft om minder aan energie kwijt te zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie