Afbeelding
Afbeelding van Maria Godfrida via Pixabay

Hoge energieprijzen zorgen voor meer vraag naar zonnepanelen

· leestijd 2 minuten Partnercontent

Als je onlangs je contract voor energie hebt moeten verlengen dan is het je vast niet ontgaan dat de prijzen de pan uitrijzen. Nergens in Europa zijn de energieprijzen zo hoog als in Nederland en de maandelijkse kosten zijn vrijwel verdrievoudigd met een jaar geleden. Dit heeft ertoe geleid dat er meer vraag is naar zonnepanelen dan ooit.

Hoogste energieprijs van Europa

In Nederland moeten we er dus aan geloven, zo blijkt uit de Europese Huishoudens Energie Prijs Index. Je kunt verschillende energieaanbieders vergelijken, maar dat je honderden euro’s per jaar meer kwijt bent dan jaren geleden is een feit. De stijgende prijzen hebben verschillende oorzaken, van ontwikkelingen in binnen- en buitenland tot de hoogte van belastingen. Per 1 juli werd de btw op energie al (tijdelijk) verlaagd van 21% naar 9%, wat al snel zo’n €35 per maand verschil maakt voor gemiddelde huishoudens.

Zonnepanelen lopen storm

Die vier tientjes die je per maand kunt besparen daar kun je jezelf natuurlijk nog niet rijk mee rekenen, want feit blijft dat je zo’n €200 meer betaalt per maand dan een paar jaar geleden. Zonnepanelen aanbieder Sungevity merkte dan ook een enorme toename in de vraag naar zonnesystemen. Op hun website kun je zelf eenvoudig de Dakscan doen om te zien hoeveel zonnepanelen je gaan kosten op basis van jouw verbruik. En dan zie je al snel dat je een flinke maandelijkse besparing kunt realiseren. Houd er wel rekening mee dat de aanvragen voor zonnepanelen enorm zijn, en dat er best een wachttijd op kan zitten. Veel mensen willen immers nu de overstap maken, enerzijds door die enorme energieprijzen, maar ook door de angst dat de prijzen voor reguliere energie nóg verder gaan doorstijgen.

Hoeveel voordeel kun je behalen?

Voor een gemiddeld zonnesysteem tel je zo’n €3.500 tot €5.000 neer. Die investering haal je er in zo’n zes tot acht jaar uit, mogelijk nog sneller als de energieprijzen door blijven stijgen. Je moet er wel rekening mee houden dat de salderingsregeling gaat afbouwen vanaf 2025, wat wil zeggen dat je minder tot uiteindelijk geen stroom meer kunt terug leveren aan het net. Het is daarom belangrijk dat je het aantal zonnepanelen op je dak zo goed mogelijk laat afstemmen op je verwachte verbruik.

Hoe moet ik dit bekostigen?

Overstappen op zonnepanelen klinkt dan misschien aantrekkelijk, maar wat nou als je die investering niet in één keer op kan hoesten? Je bent zeker niet de enige die de financiële middelen hiervoor niet heeft. Daarom zou je kunnen overwegen om een duurzame lening af te sluiten. Dit type lening is bedoeld voor het nemen van groene maatregelen, van de installatie van een zonnesysteem tot de aanleg van een warmtepomp. De rentetarieven en voorwaarden zijn bij deze stimulerende lening vaak zo gunstig dat je onder de streep alsnog goedkoper uitkomt dan wanneer je bij het regulierere energienet zou blijven.

Stimulatie vanuit overheid en gemeente

Wat ook nog belangrijk is om te weten, is dat je in de meeste gevallen 21% btw uitspaart. In 2022 vraag je dit nog terug via een formulier van de Belastingdienst, vanaf 2023 verdwijnt de btw compleet. Subsidie zonnepanelen ontvangen? Ook dat is in sommige gevallen mogelijk. Surf naar de website van jouw gemeente om te zien of er een regeling van kracht is. Hierdoor kun je flink besparen op je investering, waardoor het financiële voordeel groter wordt. Bovendien kun je in het geval van een duurzame lening vaak tussentijds aflossen, waardoor het rentebedrag lager wordt. Een fijne voorwaarde zodat je jouw zonnepanelen kunt bekostigen!

advertentie
advertentie
Afbeelding
Bakken en smullen op Burendag in de buurt- en dorpshuizen 13 uur geleden
Afbeelding
Stormschade aan de Paddestoelenlaan 14 uur geleden
Afbeelding
Plaza Cultura geopend door wethouder Dylan Lochtenberg 16 uur geleden
Afbeelding
Grebbeconcours voor paarden en pony’s op de Grebbeberg 18 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester Kats met Foodvalley naar Brussel 18 uur geleden
Afbeelding
Aanrijding tussen politieauto en personenauto Veenendaal 22 uur geleden
Afbeelding
Graciun verkoopt Straatnieuws in Veenendaal: ‘In Nederland ligt mijn toekomst’ 23 uur geleden