Afbeelding
Foto Pixabay

Energierekening door stijgende gastarieven steeds hoger

12 oktober 2021 om 15:30 Partnercontent

De prijzen van elektriciteit en gas lopen dit jaar ongekend hard op. Het merendeel (60 procent) van de Nederlanders maakt zich zorgen over deze stijgende energietarieven. Dat blijkt uit onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite onder 1.000 Nederlanders, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Ongeveer 30 procent van de respondenten verwacht moeite te hebben om de rekening te betalen als de tarieven in dit tempo door blijven stijgen.

Tarief op gas met 15 procent gestegen

De energierekening van een gemiddeld huishouden is in het eerste halfjaar van 2021 al met 360 euro gestegen. Ten opzichte van 2020 is de stijging zelfs meer dan 500 euro. De gasprijzen rijzen momenteel de pan uit. De vaste gastarieven voor één jaar liggen momenteel zelfs op het hoogste punt ooit. Het tarief is maar liefst 15 procent hoger dan het hoogste punt in 2009. Ook het tarief voor stroom heeft een hoogtepunt bereikt. De onzekerheid over de gasvoorraad en de kostbare opwekking van stroom zijn de belangrijkste oorzaken van deze enorme prijsstijging. Ook is de vraag momenteel veel groter dan het aanbod. Door een koude winter en een relatief koud voorjaar is de gasvoorraad gekrompen. Deze voorraden zijn de afgelopen maanden onvoldoende aangevuld.

Voorschotbedrag verhogen

Op dit moment heeft 17 procent van de Nederlanders moeite om de energierekening te betalen. Bijna een derde van de Nederlanders (30 procent) is elke maand 10 procent van het inkomen kwijt aan energie. Naar verwachting zal deze prijsstijging nog wel even aanhouden. Het is dus belangrijk om het voorschotbedrag in de gaten te houden. Door het voorschotbedrag te verhogen, komen huishoudens niet voor onaangename verrassingen te staan. Ook kunnen huishoudens via een energievergelijker op zoek gaan naar een goedkopere aanbieder. Door slim te stoken, kunnen Nederlanders er ook voor zorgen dat de energierekening niet onnodig hoog uitvalt. Als bewoners bij afwezigheid de thermostaat op 15 graden zetten, besparen zij ongeveer 160 euro op jaarbasis. Als zij dat ook ’s nachts doen, besparen zij nog eens 100 euro per jaar. Ook door korter te douchen, kunnen bewoners veel energie besparen. Als mensen maximaal 5 minuten douchen, dan scheelt dit 60 euro per jaar.

Investeren in energiebesparende maatregelen

Gas wordt dus steeds duurder. Bovendien moet Veenendaal en de rest van Nederland in uiterlijk 2050 van het aardgas af zijn. Daarom wordt het steeds interessanter om te investeren in energiebesparende maatregelen. Denk hierbij aan het isoleren van de woning of het plaatsen van zonnepanelen en een warmtepomp. Met goede isolatie besparen bewoners honderden euro’s per jaar op het energieverbruik. Inwoners van Veenendaal kunnen een Duurzaamheidslening afsluiten als zij willen investeren in energiebesparende maatregelen. Afhankelijk van het energieverbruik van de bewoners, kan de maandelijkse besparing op de energierekening voldoende zijn om de kosten van de lening te dekken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie