Mr Monopoly ging zaterdagochtend  op toer in Veenendaal.
Mr Monopoly ging zaterdagochtend op toer in Veenendaal. Kees Huibers

Sparen voor Veens Monopolyspel bij de Jumbo

15 oktober 2022 om 19:55 Overig

VEENENDAAL ,,We verwachten veel van deze actie zo vlak voor de donkere dagen waarin we massaal de spelletjes voor de dag halen.” Dat zegt Rick Hoek, eigenaar van supermarkt Jumbo aan het Ronde Erf. Hij spreekt ook namens Kees Huibers, die de andere drie Jumbo’s in Veenendaal beheert. Van woensdag 19 oktober tot en met dinsdag 29 november is er een actie waarbij klanten kunnen sparen voor een Veenendaals Monopoly-spel.

,,We hebben er voldoende aangekocht omdat we er veel van verwachten”, zegt Hoek. Hoeveel dat er zijn laat hij in het midden. ,,Maar het is ruim voldoende.” Monopoly Veenendaal is geënt op het overbekende spel dat al sinds midden jaren dertig bestaat. De licentie heeft een Nederlands bedrijf gekregen om er plaatselijke varianten van te maken. Dat gebeurde al bij een aantal Jumbo‘s in het zuiden. ,,In deze omgeving zijn we de eerste”, meldt Hoek.

AANPASSINGEN De straten maar ook de kans- en algemeens fonds kaarten zijn lokaal gemaakt zodat het een echt Veens spel is geworden. En dat is in één oogopslag op het speelbord te zien waarin een mooie overzichtsfoto van het gemeentehuis centraal staat. Het spel bevat ruim 20 Veenendaalse straten uit alle wijken van Veenendaal. Bekende, oude straten zoals Hoofdstraat, Kerkewijk, Patrimoniumlaan Prins Bernardlaan en Gorttstraat. Maar ook nieuwe straten uit bijvoorbeeld Veenendaal Oost. De straatnamen zijn na een oproep ook door inwoners aangedragen. Dat gebeurde via social kanalen. Ook bij de kans- en algemeen fonds kaarten hebben inwoners meegedacht. Zo loop je de kans iedere speler op een ijsje bij het Stadsstrand te moeten trakteren of kun je de bingo bij buurthuis ‘t Turfke winnen.

FOTO‘S Er staan ook foto’s van de straten op. Die zijn door reclameman Peter Beurskens dit voorjaar gemaakt. Ook kan een speler op een aantal Veenendaal-events komen. Opmerkelijk is de plek van Fuze Outdoor in het Stadspark dat sinds twee jaar in een stille dood eindigde. De klant kan met 20 euro korting in het bezit komen van het spel door een volle spaarkaart met 25 zegels in te leveren. Die zegels krijgt men bij elke tien euro aan boodschappen, een aantal productgroepen uitgezonderd. Het spel kost dan 34,95 euro. Hoek: ,,Het is niet los te koop. We zien het echt als een leuke lokale actie.”

NIET NIEUW Het idee voor een Veenendaal-spel is overigens niet helemaal nieuw. In de jaren negentig van de vorige eeuw waren er vrij kort na elkaar twee initiatieven die hierop lijken. De stichting Mooi Zo Goed Zo gaf ‘Veenendaal, daar spelen wij voor’ uit, met een vragenboekje dat door plaatselijke deskundigen was samengesteld. Dat leverde weer nieuwe vragen op. Zo was toen iemand bijzonder geïntrigeerd door de vraag over de mogelijke Veenendaalse familiewortels van de beroemde componist Jan Pieterszoon Sweelinck. Ook de Lionsclub Veenendaal gaf een dergelijk spel uit. Burgemeester Frits Brink nam hem toen graag in ontvangst. Beide spelen waren een combinatie van het aloude Monopoly en Ganzenbord. Beide zijn reeds lang uitverkocht, nu een verzamelobject en slechts af en toe nog bij een kringloop te vinden.

Door Martin Brink



Rick Hoek van Jumbo Ronde Erf pakt het eerste spel uit en legt de kaartjes op volgorde.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie