Winnaars Meest Inspirerende Binnenstad.
Winnaars Meest Inspirerende Binnenstad. Jules van Iperen

Veenendaal host jaarlijkse Dag voor de Binnenstad: ‘We hebben onze binnenstad mooi op de kaart gezet’

17 april 2024 om 07:30 Overig Tips van de redactie

VEENENDAAL Ondanks het grijze en miezerige weer genoten de ruim 120 centrum- en binnenstadsmanagers donderdag van de Veenendaalse binnenstad. Met als grote pronkstuk het bijzondere Stadsstrand, waarmee Veenendaal in 2023 de prijs voor Meest Inspirerende Binnenstadsproject in de wacht sleepte. Als winnaar wierp Veenendaal zich op als gaststad voor de jaarlijkse Dag voor de Binnenstad.

door Marco Diepeveen

Daarbij hoort de prijsuitreiking van het Meest Inspirerende Binnenstadsproject, een verkiezing georganiseerd door het Platform Binnenstadsmanagement. Veenendaal won vorig jaar met het Stadsstrand in de categorie ‘Leefbaar en Sociaal’. Hengelo scoorde met het thema ‘Samenwerking’. 

In brasserie Downtown werden Arnhem, Ede en het Belgische Lier uitgeroepen tot winnaars, respectievelijk in de categorieën ‘Eigen en Uniek’, ‘Duurzaam en Digitaal’ en ‘Activiteit en Gebouw’. De jury verkoos de projecten van deze gemeenten uit negentien verschillende inzendingen.

VERRASSEND

De Dordtse binnenstadsmanager Remco Gravendijk is verbaasd over het Veenendaalse centrum. ,,Wat schitterend en verrassend! Jullie tellen bijna de helft minder inwoners, maar tweemaal zoveel winkels als Dordrecht.”

De Dag voor de Binnenstad begon in het Spectrum, waar wethouder binnenstad Dylan Lochtenberg het bezoek uit heel Nederland welkom heette. ,,Velen zijn hier voor het eerst. Kom zeker terug in onze mooie binnenstad! Van oudsher is Veenendaal een winkelstad voor de regio. De moderne consument wil meer dan alleen shoppen. Ook horeca, cultuur en evenementen. Dat vind je hier ook. Binnen het programma Vitale Binnenstad versterken we elkaar.”

JOS VAN ELDONK

De Amsterdamse architect Jos van Eldonk begeleidde als supervisor de ontwikkeling van Brouwerspoort, de complete metamorfose voor de Veenendaalse binnenstad. Twintig jaar duurde de realisatie van dit ambitieuze masterplan, dat nu in de afrondende fase zit. 

,,Ik doe veel grote binnenstadsprojecten. Veenendaal was voor mij één van de leukste. De lijnen tussen politiek, inwoners en ondernemers zijn hier kort. Elders zie je dat vaak niet. Centrumgebieden zijn interessant en leuk, omdat je samen met alle partijen tot een resultaat komt. Het zijn locaties van en voor iedereen. Met een open dialoog en veel meedenken vanuit de bevolking en de ondernemers kwam Brouwerspoort tot stand. In dit proces zochten we steeds de verbinding. Met de transformatie van de Tuinstraat van een expeditiestraat naar een woonstraat volgen we dezelfde aanpak.”

TEVREDEN

Na de start in het Spectrum was het tijd voor rondwandelingen in groepjes en workshops voor de binnenstadsmanagers. Aan het eind van de middag keek Henny Jansen, binnenstadsmanager van Winkelstad Veenendaal, tevreden terug op de Dag voor de Binnenstad. ,,We hebben onze binnenstad mooi op de kaart gezet. Iedereen is tevreden. Een verbeterpuntje voor Veenendaal? De onderlinge samenwerking zou nog iets beter kunnen. Maar voor de rest: alle lof van iedereen.”

Marco Diepeveen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie