Binnenstadsmanager Henny Jansen (midden met bloemen), nam vorig jaar de prijs voor het Stadsstrand in ontvangst.
Binnenstadsmanager Henny Jansen (midden met bloemen), nam vorig jaar de prijs voor het Stadsstrand in ontvangst. Platform Binnenstadsmanagement Veenendaal

Veense binnenstad is gastheer van de Dag van de Binnenstad: ‘We hebben een uniek verhaal te vertellen’

1 april 2024 om 07:15 Winkels Tips van de redactie

VEENENDAAL Het Platform Binnenstadsmanagement verzorgt donderdag 11 april de jaarlijkse Dag van de Binnenstad in Veenendaal, met de bijbehorende prijsuitreiking. Veenendaal is gaststad voor centrum- en binnenstadsmanagers uit heel Nederland.

door Marco Diepeveen

Natuurlijk gepaste trots bij binnenstadsmanager Henny Jansen. ,,Onze binnenstad – met als grote blikvanger het fantastische Stadsstrand – is het kloppend hart van Veenendaal. Een plek van ontmoeting en beleving. En Winkelstad Veenendaal biedt ook maar liefst 5.500 arbeidsplaatsen.”

SOCIALE LEEFBAARHEID

Uit achttien ingediende binnenstadsprojecten werd het Stadsstrand vorig jaar verkozen tot landelijke winnaar door onder andere de organische ontwikkeling en samenwerking met bewoners. De gemeente ging hierin mee, en koos niet voor het volbouwen van de dure en gewilde grond met winkels en appartementen. Alleen het strandpaviljoen met appartementen en horeca werd gebouwd, als versterking van de strandbeleving. Lof alom.

,,Het Stadsstrand bewijst dat economisch gewin niet per se voorop hoeft te staan, maar dat sociale leefbaarheid zwaarder kan wegen. Het Veenendaalse paradepaardje is bovendien ontstaan als inwonersinitiatief, door ooit een aantal ladingen zand te kieperen op een braakliggend terrein. En daarop spontane activiteiten te bedenken: Landjepik. Alles bottom-up georganiseerd.”

COMPLEET NIEUWE BINNENSTAD

Henny blijft zich verbazen over de snelle ontwikkeling van plan Brouwerspoort. ,,Twintig jaar geleden zag de Veense binnenstad er nog volledig anders uit. Nog niet zo lang geleden was het een bouwput. Van Zwaaiplein tot gemeentehuis onderging ons stadshart een volledige metamorfose. Binnen een half jaar volgt de afronding, als het laatste deel van de Brouwersgracht is uitgegraven en het laatste nieuwbouwcomplex is opgeleverd. Een compleet nieuwe binnenstad is uniek voor een middelgrote gemeente als Veenendaal. Een stadsgracht herintroduceren is ook een unicum. Twaalf jaar geleden is de koers van vernieuwing ingezet. Dat kost energie, maar we moeten met visie koers blijven houden.”

Een compleet nieuwe binnenstad is uniek voor een middelgrote gemeente als Veenendaal. Een stadsgracht herintroduceren is ook een unicum

SAMEN INVESTEREN

Grote kracht achter het geheel van Winkelstad Veenendaal is de dynamische en succesvolle onderlinge samenwerking. ,,Binnen BIZ (de Bedrijven Investeringszone) investeren gemeente, ondernemers en vastgoedeigenaren gezamenlijk in een bruisend en levendig centrum. In het Programma Vitale Binnenstad zit een samenwerking op de lange termijn. Zo ontstaan innovatie, transformatie, winkelconcentratie, evenementen en marketingactiviteiten. Ik beschouw de prijs voor het Stadsstrand als bekroning van onze samenwerking. Aan die samenwerking blijven we bouwen.”

WORKSHOPS

Winkelstad Veenendaal is aangesloten bij het Platform Binnenstadsmanagement, een landelijk samenwerkingsverband van centrum- en binnenstadsmanagers. ,,Wat we hier doen? Netwerken, inspireren, kennisdeling en lobbyen naar de politiek. Daarom organiseren we op de Dag van de Binnenstad op 11 april ook nuttige workshops voor de leden.”


Een sfeerimpressie van het Stadsstrand in Veenendaal. - Platform Binnenstadsmanagement Veenendaal

Veenendaal stond vroeger bekend als regionaal winkelgebied. ,,We hebben nu veel meer te bieden in het centrum, van een bowlingcentrum en een escaperoom tot een museum en horeca. Mensen komen tegenwoordig voor meer dan alleen om te shoppen. De binnenstadsprijs bewijst ook dat we regionaal aantrekkelijk blijven voor bezoekers en toeristen. Veenendaal blijft een behoorlijk groot verzorgingsgebied houden. Ik ontvang regelmatig nieuwsgierige centrummanagers van andere gemeenten. En dan hoor je: wow, wat heeft Veenendaal de zaken hier goed op orde! Op onze BIZ zijn velen jaloers. Er zijn weinig gemeenten met zo’n uitgebreid samenwerkingsprogramma voor de binnenstad.”

UITDAGINGEN

Elke binnenstad blijft voor uitdagingen staan. Van winkelleegstand en duurzaamheid tot veiligheid en bereikbaarheid. ,,De vraag is: hoe houden we Winkelstad Veenendaal aantrekkelijk en vitaal voor de toekomst? Na Brouwerspoort wordt de aandacht nu gericht op herinrichting van de Markt en de Hoofdstraat. Daar is sprake van veel verstening. Kunnen we met meer groen zorgen voor een betere beleving en minder hittestress in het centrum? De Tuinstraat transformeert van een distributiestraat in een aantrekkelijk gebied voor wonen en winkelen. Winkeliers zouden minder aanbod- en meer vraaggericht moeten ondernemen. Stem je aanbod af op de vraag. Dat vraagt van hen om een actieve houding.”

Veenendaal heeft een uniek verhaal te vertellen

UNIEK VERHAAL

Op de Dag van de Binnenstad verwacht Veenendaal zo’n 120 centrum- en binnenstadsmanagers. Na een ontvangst in het Spectrum door Dylan Lochtenberg, wethouder binnenstad, volgt een presentatie over de ontwikkelingen in de Veense binnenstad. Vervolgens een rondwandeling in groepsverband, workshops en als afsluiting de prijsuitreiking van Meest Inspirerende Binnenstadsproject 2024.

,,Veenendaal heeft een uniek verhaal te vertellen. Dat gaan we zeker doen op 11 april. Een uitgelezen kans om Veenendaal op de kaart te zetten. Hierbij roep ik andere gemeenten op om ook inspirerende en creatieve projecten te bedenken. En meld je volgend jaar aan als gaststad!”

Marco Diepeveen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie