Afbeelding
Foto: Jan van den Brink
Column

M’n baan kwijt

· leestijd 1 minuut Opinie

VEENENDAAL U heeft er misschien al over gehoord. Chat GPT. Als u zich verveelt, kunt u met deze spraakrobot praten. Als uw kinderen te laat zijn met het inleveren van een verslag kan Chat GPT razendsnel een puike tekst genereren die zonder problemen door de plagiaat-controle op school komt. En misschien kan ie ook wel mijn wekelijkse column automatisch schrijven. Ik dacht laat ik ‘m eens om een tekstje vragen.

‘Veenendaal is een stad met vele verschillende tradities en gebruiken. Het is een stad die een eigen identiteit heeft en waar iedereen zich thuis voelt. Veenendaal is zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen. Of je nou op zoek bent naar een stukje geschiedenis, of gewoon een leuk avondje uit, Veenendaal heeft alles wat je zoekt.’ Tot zo ver geen onwaarheden. Weliswaar een weinig sprankelende tekst, maar toch heel aardig voor een robot. We gaan verder.

‘Veenendaal is een stad in Nederland die een stukje geschiedenis herbergt. Het is een prachtige stad met veel historische gebouwen en straten. Vele mensen zijn bekend met de Lampegiet, een beroemde kerk uit de vijftiende eeuw. Deze kerk staat symbool voor de diepe spiritualiteit van de stad en de religieuze tolerantie die hier heerst. Maar Veenendaal heeft ook een andere kant. Politiek speelt hier een grote rol. Het centrum van de stad is het epicentrum van politieke activiteiten. Je kunt er demonstraties, debatten en andere politieke discussies vinden. Politieke leiders en partijen strijden hier om de stemmen van de lokale bevolking. Veenendaal is een stad waar geloof en politiek samenkomen.’ 

Okay. Nu wordt het een beetje kwestieus. Veel historische gebouwen? De Lampegiet is een beroemde kerk uit de 15e eeuw? Het centrum van de stad is het epicentrum van politieke activiteiten? Nou, dat valt allemaal best mee. Of eerder tegen. 

Ik denk dat ik voorlopig nog niet voor m’n baan als columnist hoef te vrezen. Alhoewel, net toen ik dit stukje had afgerond, kwam ik er achter dat er er al weer een betere versie van deze tekstrobot is, mét humor. Die begon zijn tekst als volgt: ‘Laten we eens praten over Veenendaal, de stad waar de koeien net zo hard lopen als de mensen. Het is er altijd bewolkt met een kans op regen.’ Tegen zoveel (zelf)spot, daar kan ik zelfs niet tegenop.

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderactiviteiten in Bibliotheek Veenendaal tijdens voorjaarsvakantie 2 uur geleden
Afbeelding
Reizigers waarderen Veenendaalse stations beter dan vorig jaar 8 uur geleden
Afbeelding
'Als de sirene afgaat, hebben we 's avonds Club'95' 10 uur geleden
Afbeelding
Vragen uit Veenendaal aan GGD over mislukken digitaal kinddossier 22 uur geleden
Afbeelding
'Actiegroepen tegen windturbines krijgen adviserende rol bij gemeente Ede' 2 feb, 16:58
Afbeelding
Burgemeester Kats leest voor op basisschool TOV 2 feb, 16:36
Afbeelding
Nieuwe laptops voor drie goede doelen in Veenendaal 2 feb, 12:46