Afbeelding
Foto: Jan van den Brink
Column

Eten in ‘t donker en lopen op de tast

· leestijd 1 minuut Opinie

VEENENDAAL Altijd al eens willen weten hoe het voelt om blind te zijn? In het kader van de Week voor Toegankelijkheid worden er tal van activiteiten in onze provincie georganiseerd die ons laten ervaren hoe het dagelijks leven verloopt als je een beperking hebt. Hoe toegankelijk is Veenendaal eigenlijk als je je weg moet vinden met een blindentaststok of rolstoel?

Van 3 t/m 8 oktober wordt op een leuke manier aandacht gevraagd voor toegankelijkheid. Met als doel dat iedereen, óók mensen met een beperking, volwaardig en op voet van gelijkheid kunnen deelnemen aan de samenleving. Zo houdt Jaap Pilon op 3 oktober ‘s avonds een lezing over de geschiedenis van Veenendaal. Op zich niet zo bijzonder hoor ik mensen denken die Jaap Pilon kennen. Jaap praat graag. Én véél. En zeker over zijn passie geschiedenis. Maar deze avond wordt hij vergezeld door een schrijf- en gebarentolk, zodat mensen met een gehoorbeperking ook het verhaal van Veenendaal tot zich kunnen nemen.

Een andere originele activiteit is ‘Lunch in the Dark’ wat Theater Lampegiet in samenwerking met Oog voor Iedereen organiseert. Met een oogmasker op ga je geblindeerd aan tafel genieten van een lunch in het donker. Verscherpen je andere zintuigen zoals smaak nu echt wanneer je niets ziet? Op vrijdag 7 oktober krijg je het antwoord. Kaartjes voor deze bijzondere activiteit zijn verkrijgbaar via de website van het theater.

Veens welzijn organiseert op 8 oktober een introductie-workshop Gebarentaal. Na wat oefening kun je direct aan de slag met wat standaard gebaren en eenvoudige zinnen, die je meteen kunt gaan gebruiken.

En de ambtenaren van ons gemeentehuis gaan aan den lijve ondervinden hoe toegankelijk hun beleid nu echt is. Zij gaan op 6 oktober ‘s ochtends met rolstoelen, simulatiebrillen en taststokken een ronde maken door het centrum van Veenendaal om te ervaren waar mensen met een beperking letterlijk en figuurlijk tegenaan lopen. En met welke aanpassingen ze geholpen kunnen worden. Het levert vast interessante inzichten op. En in ieder geval fascinerende foto’s.

Want een bestuur wat alles maar zo’n beetje op de tast doet, dat leggen we natuurlijk vast.

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Stilok brengt aantal programma’s fors terug maar blijft uitzenden rond kerkdiensten 12 uur geleden
Afbeelding
Jubilieum Rembrandt College wordt groots gevierd 14 uur geleden
Afbeelding
Uitvaartverzekering, kapitaal of natura? De specialist 14 uur geleden
Afbeelding
Vier kandidaten uit gemeente Rhenen voor SGP-lijst Provinciale Statenverkiezingen 16 uur geleden
Afbeelding
Nadenken over ja/ja-sticker voor Veenendaal 18 uur geleden
Afbeelding
Na bijna 40 jaar valt doek voor Snuffelshop 20 uur geleden
Afbeelding
Sinterklaas en Mrs. Harris in Filmhuis Veenendaal 21 uur geleden