Afbeelding
Jan van den Brink
Column

En toen stond er water in ‘t Egelmeer

2 maart 2022 om 13:16 Opinie

VEENENDAAL Soms heb je zo’n prachtige blauwe dag, dat je er wel op uit moet! Afgelopen woensdag was zo’n dag. Na weken van grijze luchten en aanhoudende regen, was het in één keer stralend blauw. In de Alpenlanden nomen ze het dan geloof ik ‘Königswetter’. Ik kan me er wat bij voorstellen. Dus: de wandelschoenen aangetrokken en op pad. 

Nu heb ik geen echte wandelschoenen - sterker, mijn schoenen zijn eigenlijk helemaal niet geschikt voor een wandeling, omdat de veters continu losschieten - maar dat terzijde. De omgeving achter de Dijkstraat en Slaperdijk was deze keer ons wandeldoel. En wat is het daar prachtig. Ook als de heide niet bloeit. De vele regen had vennetjes gevormd waarin de bomen weerspiegelden. Én als bonus werden we beloond met een volledig met water gevuld Egelmeer. Iets wat ik de afgelopen jaren niet eerder heb meegemaakt. Op het informatiebord ter plekke las ik dat het Egelmeer al in de Romeinse tijd bekend was en destijds onder de naam Aegil Marum bekend stond. Dit wordt door anderen weer in twijfel getrokken, omdat in het Latijn geen woord Aegil bestaat en Marum grammaticaal onjuist zou zijn. De huidige naam Egelmeer refereert aan het open bosgebied waar veel bloedzuigers voorkomen. Egel is een ander - maar weinig gebruikt woord - voor bloedzuigers. Een andere naam voor dit meer, wat soms meer en soms minder gevuld is met water, is Engelenmeer. Zeker gevuld met blauw water onder een strak blauwe hemel is het een naam die het ven recht aan doet. Het is dan een echt engelachtig tafereel.

Ik voelde me weer verwend met mijn woonplaats. Te midden van Heuvelrug, Veluwe en Rivierengebied is het hier prachtig wonen. In een mum van tijd wandel je de Prattenburgse bossen in of fiets je langs de Grift door het Binnenveld. Als ik stadsplanoloog zou zijn, zou ik groene wiggen creëren die de natuur de stad inhaalt. En eigenlijk is dat ook al op sommige plekken zo gebeurd, zoals het Ruisseveen, het groen tussen Cuneraweg en Middellaan in Petenbos en het park tussen Slaperdijk en Hospice Berkenstein. Wat mij betreft zou ook het tracé van de hoogspanningsleiding - die straks onder de grond wordt gestopt - zo’n groene wig mogen worden. Een groene fiets- en wandelcorridor die Veenendaal-West verbindt met natuurgebied de Blauwe Hel. Het is maar een idee.  

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie