Afbeelding
Jan van den Brink
Column

In den beginne... was er een punt

5 januari 2022 om 13:01 Opinie

VEENENDAAL Voor de start van een nieuw jaar mag je mij altijd wakker maken. Sterker, dat is eigenlijk niet nodig, want het is één van de weinige momenten in het jaar dat ik tot diep in de nacht doortrek. En die nieuwe dag dus op eigen kracht haal. Samen met vrienden spelletjes spelen, de oudejaarsconference kijken, oliebollen eten en met champagne het nieuwe jaar inluiden. Vaak met nèt iets te veel champagne.

De start van een nieuw jaar voelt als een nieuwe lente. ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’, om maar eens één van de meest geciteerde beginregels uit de Nederlandse poëzie aan te halen. En door deze regel weer op te voeren, draag ik hopelijk ook bij aan het gegeven dat het één van de meest geciteerde beginregels van de Nederlandse poëzie blijft. Maar dat terzijde.

De dagen worden langer. De temperaturen bereiken al haast waarden die in de lente niet zouden misstaan. En je merkt aan de mensen om je heen, dat iedereen snakt naar een nieuw begin.

‘Een nieuw begin’ geeft niet voor niets méér dan één miljoen hits op Google. Er zijn talloze films en boeken die zo heten. Verloskundigen- en kraamzorgpraktijken met die naam en uiteraard ook psychologen die hun maatschap zo hebben genoemd. Ook is er een werkgroep van anonieme alcoholisten die zo heet – ik heb de naam zekerheidshalve maar in mijn 2022-agenda genoteerd – én er is een konijnenopvang met deze prachtige naam. Helaas te laat voor Flappie, maar voor die konijnen die de kerst wel hebben overleefd en wier baasjes op wintersport zijn wellicht toch een aangenaam opvangadres. Ook een schoonheidssalon, dagbesteding en coachingbureau dragen die naam. En last but not least is het de titelsong van de Disneymusical Aladdin: ‘Een nieuw begin voor jou en mij’.

Volgens mij wordt dit gewoon een heel mooi jaar. Er zijn Olympische Winterspelen, waar we vast weer medailles gaan oogsten. En ook het WK voetbal in Qatar belooft een verhit spektakel te worden. Én er komen gemeenteraadsverkiezingen aan. Tot eind januari kunt u zich nog registreren met uw eigen partij. Verder is 2022 het Europees jaar van de Jeugd én het VN-jaar van het glas. Vraag me  niet waarom.  

Ik besluit met een punt. Een punt zetten, maakt ruimte voor een nieuw begin. Punt.

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie