Afbeelding
Jan van den Brink

Het goede voorbeeld

22 december 2021 om 12:56 Opinie

VEENENDAAL 'Iedereen is gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen', aldus George Orwell in het boek Animal Farm uit 1945. Hieraan moest ik afgelopen week denken. Mijn schoonvader, voormalig burgemeester van diverse Utrechtse en Gelderse gemeenten, deelde ooit al een wijze raad met me: 'Zoek niet de randen van de wet op. Alles wat mag, moet je niet altijd willen.' Hier dacht ik dus aan bij het feestje van Amalia afgelopen week in de paleistuin, waar tientallen gasten waren uitgenodigd. Leuk! Onze puberkids zouden ook wel hun verjaardagsfeesten zo willen vieren. Maar dat zijn brave burgers. Tenminste, dat denk ik.

Maar ook ons eigen gemeentebestuur geeft niet altijd het beste voorbeeld. De avondlijke raadsvergaderingen in het gemeentehuis gaan gewoon door, waar anderen wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken. En niemand die hier echt tegen op staat. Sommige raadsleden mokten wel wat vooraf, maar de meesten pasten zich uiteindelijk toch aan aan de meerderheid die fysiek wilde vergaderen. 

Het lijkt er soms wel First Dates. Er wordt met stroop gesmeerd, er worden lippendiensten bewezen en er wordt naar elkaars mond gepraat. Allemaal met het oog op de aanstaande verkiezingen. Partijen willen maar wat graag met elkaar in een nieuw college gaan samenwerken. Pluche lonkt.

De raadsvergaderingen worden trouwens live ondertiteld. Het leidt tot hilarische taferelen. Raadslid Pottjewijd heette opeens Theepotje wijd, raadslid Boutachkourt werd Potters Cor en raadslid Yasin Makineli kreeg Manke Nelis als bijnaam. Het algoritme van de vertaalcomputer lijkt een kwalijke voorkeur te hebben voor oud-Nederlandse transcripties. 

Humorvol bedoelde uitlatingen daarentegen, kwamen in de ondertiteling dan juist weer niet zo over. Niet dat het gemeentehuis nu opeens zo'n gekkenhuis of theater van de lach is geworden, maar toch, iedere poging tot luim is er eentje.

Als stukjesschrijver wordt ik geacht af en toe wat 'veensteken' uit te delen, een ongezouten mening te verkondigen of zaken onder een vergrootglas te leggen. Dat doe ik graag, maar ik vlieg soms ook wel eens uit de bocht. Dus legt u mij - ondanks mijn wat corpulente postuur - komend jaar gerust onder een vergrootglas en reageer als u het eens of niet eens bent met mijn columns. Samen vormen we Veenendaal.

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie