Afbeelding
Foto: Jan van den Brink
Column

Rare rust

Opinie

VEENENDAAL Er heerst deze weken een vreemd soort stilte in de stad. Het leven komt wat later op gang, de winkelstraten zijn minder druk en ook in de avonduren is er minder rumoer. De mensen die er zijn, komen vaak niet uit Veenendaal zelf, maar van één de campings in Rhenen, Overberg of Ede.

Waar gemeenten als Barneveld en Ede groots uitpakken met oud-Veluwse markten en Heideweekactiviteiten, heeft Winkelstad Veenendaal ‘Zomer in Veenendaal’ bedacht. Mijn eerste kennismaking hiermee was er op z’n zachtst gezegd één van schaamte. Op woensdagmiddag kon je op het Scheepjeshofplein blik gooien, sjoelen, krijttekenen en op een springkussen ‘los’ gaan. Een kleiner springkussen moet er in Nederland niet te vinden zijn geweest, want dit was echt formaat kleiner dan klein. Je zult er als toerist speciaal voor naar Veenendaal zijn gekomen. Weer een vakantiedag kwijt. Deze kinderactiviteit strijkt ook nog neer op de Markt en op het Stadsstrand. Op deze laatste locatie komt het misschien wat beter uit de verf.

Maar Zomer in Veenendaal omhelst gelukkig meer. Op drie zaterdagen in augustus kun je steltlopers, muzikanten, dansers en andere artiesten tegenkomen in het centrum. We gaan het meemaken. Het echte spektakelweekend wordt waarschijnlijk 18, 19 en 20 augustus met Vlow on the Beach, de Foute Party van Q-Music en SLAMFM! On tour op de Markt. En op het Stadsstrand wordt dan een Welkom Thuis Party georganiseerd mét live muziek. De Winkelstad-advertentie wekte nog meer verwachtingen met haar oproep ‘Bekijk alle activiteiten op www.ZomerinVeenendaal.nl’. maar die aanvulling kwam helaas niet veel verder dan de toevoeging van de dinsdag- en zaterdagmarkten. Gelukkig pakt de Cultuurfabriek ook nog uit met zomeractiviteiten, zoals een kindervoorstelling op 10 augustus en een voorleesfeest op 17 augustus.

Kortom, de rare rust die ik iedere zomer ervaar als de Veenendalers zelf op vakantie zijn, lijkt weldra ten einde te komen. Zélf kijk ik al heel erg uit naar Buitenbühne, een gratis theaterspektakel op 9 en 10 september op het Lampegietplein. Want als je je vertrouwde omgeving verlaat, kun je soms gewoon in een droomwereld terechtkomen.

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl

advertentie
advertentie
Afbeelding
Bakken en smullen op Burendag in de buurt- en dorpshuizen 13 uur geleden
Afbeelding
Stormschade aan de Paddestoelenlaan 14 uur geleden
Afbeelding
Plaza Cultura geopend door wethouder Dylan Lochtenberg 16 uur geleden
Afbeelding
Grebbeconcours voor paarden en pony’s op de Grebbeberg 17 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester Kats met Foodvalley naar Brussel 18 uur geleden
Afbeelding
Aanrijding tussen politieauto en personenauto Veenendaal 22 uur geleden
Afbeelding
Graciun verkoopt Straatnieuws in Veenendaal: ‘In Nederland ligt mijn toekomst’ 23 uur geleden