Afbeelding
Jan van den Brink
Column

Hoe ‘t geld verdween uit Veenendaal

23 februari 2022 om 13:06 Opinie

VEENENDAAL Welkom in de leukste winkelstad van Midden-Nederland! Zo profileert ons koopcentrum zich trots. Nu ben ik de laatste om te ontkennen dat het hier niet leuk shoppen is, maar ik heb afgelopen weken toch een aantal teleurgestelde bezoekers ontmoet. ,,Weet u misschien een geldautomaat in de buurt?” vroeg iemand me laatst ‘s avonds op straat. 

Ik stond vlakbij de Markt dus dacht hem makkelijk naar één van de twee geldautomaten te kunnen sturen die daar waren. Maar dus met de nadruk op waren. Beide pinautomaten waren namelijk al een tijdje weg. Ik realiseerde het me net op tijd. Sinds de SNS en ABNAMRO vertrokken zijn, zijn ook hun cashpoints verdwenen. Maar ik had meer pijlen op mijn boog en verwees hem door naar de pinautomaat op de hoek van de Tuinstraat en de Corridor naast Bakker Bart. ‘Zo, weer iemand geholpen’ dacht ik tevreden. 

Totdat ik een paar minuten later dezelfde man weer tegenkwam. ,,Daar was echt geen geldautomaat hoor”, zei de man. ,,Jawel hoor”, zei ik, ,,die zit net buiten om de hoek. Ik loop wel even mee.” Daar aangekomen, bleek de man gelijk te hebben. Ook die flappentap was niet meer. Nu werd het een erezaak. ,,Oh, ik weet er nog eentje heel vlakbij. Op de hoek van het gemeentehuis zit zo’n nieuwe gele geldmaat.” 

De man keek al heel bedenkelijk. En daar aangekomen, moest ik tot mijn schande constateren dat ook daar geen cashgeld meer verkrijgbaar was. Net als bij de ING-bank om de hoek, die eveneens in rook was opgegaan. Ik stond met mijn mond vol tanden. Een passant bemoeide zich ermee. ,,Belachelijk hè dat ze zijn weggehaald. Maar je kunt nog wel bij de Albert Heijn en de Bruna terecht.” De Bruna was al dicht, maar de Appie misschien nog open.

Ik was verbaasd over het tempo waarin het cashgeld uitgebannen wordt. In de zomer had ik al gemerkt dat buitenlanders met alleen een creditcard op zak heel moeilijk boodschappen konden doen in Veenendaal. Nu ook de indirecte route van eerst geld pinnen met hun creditcard en dan naar de supermarkt gaan, is afgesneden, krijgt ‘de leukste winkelstad van Midden-Nederland’ wel een erg toeristonvriendelijk imago. Veel mensen pinnen, maar vaak genoeg heb je toch ook gewoon cash geld nodig. Al was het maar voor de collectant van Jantje Beton die volgende week langskomt. En gelukkig hebben veel andere kinderen hun ouders nog als permanente pinautomaat.

door Jurgen Hillaert
Veensteken@streekverkenner.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie