Afbeelding
Jan van den Brink
Column

Een visje uitgooien

23 maart 2022 om 13:03 Opinie

VEENENDAAL De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug. ProVeenendaal is als grote winnaar uit de bus gekomen met een winst van drie zetels. Daarmee is zij in één keer de grootste partij van Veenendaal. Gefeliciteerd! Ook de SGP boekt winst. Twee zetels, waarvan eentje afgesnoept bij de ChristenUnie. De huidige coalitie van SGP, ChristenUnie, VVD en ProVeenendaal zou verder kunnen. 

Daarmee blijft alles bij het oude, maar verzilvert ProVeenendaal haar verkiezingswinst niet. Vooral voor haar idealen op het gebied van sport en cultuur is een andere coalitie wenselijk. Daar zijn de mannenbroeders van de SGP een blok aan het been. De achterban van ProVeenendaal zou niet rouwig zijn als na twaalf jaar orthodox rechts uit het Veens college verdwijnt. 

Hiertoe mag de partij nu de leiding nemen in de formatie. Partijen die teveel noten op hun zang hebben kunnen worden ingewisseld. CDA en Lokaal Veenendaal zitten op het vinkentouw. Zelfs een 3-partijencoalitie is mogelijk, maar kwetsbaar. ProVeenendaal is nu aan zet. Gewoon doen is het adagium van deze partij, dus dat komt vast goed. Oh ja, in de kantlijn: de drie linkse partijen zijn allen op één zetel blijven steken. Zij vissen in dezelfde vijver en die vijver is in Veenendaal niet zo groot.

En nu we het toch over vissen hebben. Twee weken geleden schreef ik over het mysterie van de verdwenen vissen in de Brouwersgracht. Dat is inmiddels opgehelderd. En dan heb ik het niet over de transparantie van het grachtenwater, maar over een natuurlijk proces wat voor mij geheel onbekend terrein was. Hans van Manen - nìet de juwelier - belde mij op en vertelde dat hij al vijf jaar de verzorging van de door hem uitgezette goudwindes voor zijn rekening neemt. Voor de winter vermindert hij de hoeveelheid voer, waarna de vissen in een soort comateuze toestand komen en de winter op de bodem van de gracht doorbrengen. In de lente ontwaken zij hier uit en kleuren de Brouwersgracht weer oranje. 

Dus niks geen miraculeuze Paasopstanding, maar gewoon moedertje natuur die haar werk doet. Als ik een vijver had bezeten, had ik het kunnen weten meldden andere lezers mij. Maar die luxe heb ik helaas niet. Dus tot die tijd geniet ik van de goudwindes bij het Kees Stip- en Thoomesplein. Een plek die steeds leuker wordt! En de zetelwinst van ‘de lokalen’ belooft nog veel meer goeds voor onze binnenstad én buitenwijken.

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie