Afbeelding
Jan van den Brink
Column

Op welke lokale politicus stemt u?

16 maart 2022 om 09:30 Opinie Gemeenteraadsverkiezingen 2022

VEENENDAAL Bijna tweehonderdvijftig stadsgenoten hebben zich kandidaat gesteld voor de gemeenteraad. Dat is toevalligerwijs ook ongeveer één op de tweehonderdvijftig Veenendalers die daarmee een plek in de volksvertegenwoordiging ambieert. In Veenendaal zijn meer mensen geïnteresseerd in een politieke functie dan in de rest van Nederland. Daar wil één op de driehonderd wel gemeenteraadslid of wethouder worden. 

Ik hou van cijfertjes dus heb de kandidatenlijst wat verder uitgespit. Oer-Hollandse namen als Jan, Jaap, Jos en Jelle komen meerdere keren voor. Dick, Peter, Marco, Nico, Cees, Ronald, Roelof, Hans en Henk trouwens ook. Net als Maud, Gerda, Ali(e) of Alice. Mohammed prijkt ook in drie varianten op de Veense kandidatenlijst. Een keer met één ‘m’ en een keer met een ‘u’ i.p.v. een ‘o’. En ik ben vast nog een paar ‘dubbelgangers’ vergeten  maar je krijgt zo wel een aardige dwarsdoorsnede van de Veense samenleving. In heel Nederland zijn er trouwens 1377 Jannen, 773 Peters en 751 Hansen kandidaat. Dit hebben anderen gelukkig al voor mij uitgezocht, want mijn huidige brilsterkte is onvoldoende om de kandidatenlijsten met goed fatsoen te kunnen doorgronden. 

Interessant zijn de campagnespeerpunten van de diverse partijen. Zo pleit de VVD bij iedere verkiezingsronde voor meer evenementen op zondag. Ben ik voor, maar wellicht zijn ze vergeten dat ze zelf al sinds 2005 onderdeel uitmaken van het Veens college en dat misschien toch al wat eerder hadden kunnen regelen. Maar als je al drie gemeenteraadsverkiezingen op rij kiest voor samenwerking met de SGP, weet je dat je een aantal liberale idealen moet laten varen. De Rondweg-Oost, betaalbare starterswoningen en duurzame energie - al dan niet door middel van windmolens en zonnedaken - zijn onderwerpen die andere partijen weer tot speerpunt hebben verheven.

Als er een nieuwe politieke wind gaat waaien in Veenendaal, zal deze vooral uit de hoek van de oppositie komen, waarbij lokale partijen volgens landelijke peilingen wel eens de doorslag kunnen gaan geven. ‘Pro’, ‘Jouw’ en ‘Lokaal Veenendaal’ zouden dus wel eens voor een grote verrassing kunnen gaan zorgen en een Veenser college gaan vormen dan we ooit eerder hebben gehad.

Je keus nog niet gemaakt? Mijnstem.nl helpt je het kaf van het koren te scheiden.

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie