De Emmalaan in Veenendaal
De Emmalaan in Veenendaal Google Streetview

Nieuw bestemmingsplan voor Emmalaan

24 augustus 2023 om 15:55 Nieuwbouw

VEENENDAAL Voor een nieuw appartementencomplex aan de Emmalaan is nu een ontwerpbestemmingsplan gemaakt. Veenvesters wil in de straat een deel van de woningen renoveren, maar op de plek van de nummers 59 tot en met 89 een nieuw gebouw neerzetten. Eerder stelde de gemeenteraad daarvoor de kaders vast.

De huidige woningen zijn uit de jaren 50 van de vorige eeuw en voldoen niet meer aan de indeling en duurzaamheid van deze tijd. De woningcorporatie wil de eengezins- en duplexwoningen nu vervangen door 48 nieuwe appartementen. Om bergingen in het gebouw te kunnen realiseren, bestaat het middendeel uit vier lagen. ,,Tijdens de participatieavond hebben omwonenden gevraagd dit deel iets terug te plaatsen”, geeft Veenvesters aan. ,,De architect heeft in het ontwerp dit gebouwdeel daarom ruim 2 meter naar achteren geplaatst.” Tevens heeft de woningcorporatie enkele aanpassingen gemaakt naar aanleiding van vragen over de privacy.

PRIVACY

 ,,De entree is gewijzigd waarbij door minder glas te gebruiken het zicht vanuit de entree naar de overkant is beperkt. De balkons worden bovendien van melkglas voorzien, wat eveneens het zicht beperkt”, schreef Veenvesters. ,,Tevens zijn de balkons op de hoek aan de zijde Prinsesselaan aangepast. Hier is een deel nu met een muur gesloten, wat ook meer privacy moet bieden richting de buren’’, aldus wethouder Engbert Stroobosscher. De woningcorporatie wil ‘volwassen groen’ plaatsen en verwacht met deze maatregelen de meeste bezwaren weg te nemen. De gemeente kijkt niet alleen naar dit plan, maar ook naar het wonen voor een lange periode.

TOEKOMST

,,Als wethouder en college kijken we nu al naar de ontwikkeling van Veenendaal voor de toekomst. Want je bouwt voor de komende 100 jaar. Ik ben ter plekke gaan kijken en de woningen die tegenover deze appartementen staan, kunnen in de komende jaren ook gaan veranderen. Tegenwoordig zijn deze snel hoger. Bijvoorbeeld omdat trappen onder een andere hoek naar boven gaan. Uiteindelijk zullen de woningen rondom deze appartementencomplexen dus ook boven de 11 meter hoog komen met drie verdiepingen. En dan scheelt het nog maar één bouwlaag met deze ontwikkeling.’’

PARTICIPATIE

Veenvesters heeft veel van deze aanpassingen reeds met omwonenden doorgenomen en geeft aan dat degene waar zij contact mee had hier tevreden mee zijn. De eerder vastgestelde kaders door de raad, betekent voor de woningcorporatie niet dat het hele ontwerp van het nieuwe appartementencomplex al vast staat. ,,Dit is nog volop in ontwikkeling en uiteraard nemen we huurders en omwonenden hierin mee. Bovendien is tijdens de komende periode nog alle ruimte voor participatie en inspraak”, besluit Veenvesters. Zij houdt contact met de adviesgroep. Op dit ontwerp-bestemmingsplan kunnen alle omwonenden opnieuw reageren.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie