Sjaak den Breeje (links) bekijkt samen met de Veenendaalse boekhandelaar Albert van Kooten de bijzondere natuurkalender.
Sjaak den Breeje (links) bekijkt samen met de Veenendaalse boekhandelaar Albert van Kooten de bijzondere natuurkalender. Martin Brink

Sjaak den Breeje legde de schoonheid van de Heuvelrug vast in natuurkalender

· leestijd 3 minuten Natuur en milieu

VEENENDAAL Zelf de natuur ontdekken, waarderen, beleven én met respect behandelen. Ook met de uitnodiging om dat alles zelf te ervaren. Dat is de missie van Sjaak den Breeje uit De Bilt. De 45-jarige geboren en getogen Veenendaler trekt er met zijn camera en toebehoren zeker tweemaal per week op uit om de natuur op de Utrechtse Heuvelrug vast te leggen. Zijn handelsmerk: dromerige beelden van de schoonheid en wisselingen van het landschap. Rust en sfeer stralen van de foto’s af.

door Martin Brink

Om zijn werk breder bekend te maken bracht hij onlangs in eigen beheer een natuurkalender uit met als extra een tiental fotokaarten. De reacties zijn lovend, zo heeft hij inmiddels ervaren. ‘Utrechtse Heuvelrug, puur natuur’. Dat is de titel van de maandkalender met inspirerende natuurfoto’s. Het zijn verstilde opnamen van wonderschone natuur met mooi strijklicht of bomen als trouwe wachters die zijn gevangen in een witte winterdeken. 

GEEN MENSEN Heel af en toe zijn het dieren, zoals een hert of een das, die de lens van Den Breeje passeren en die nieuwsgierig in zijn richting loeren. ,,Maar dat is meer geluk hebben”, aldus de fotograaf die in het dagelijkse leven als technisch ingenieur werkt in Utrecht. Daar doet hij onderzoekswerk voor de spoorwegen. ,,Het gaat mij echt om de natuur. Daarom wil ik geen mensen of menselijk handelen op de foto. Tenzij het een functie heeft.” Een hekje om een solitair staande boom is dan echt het maximale wat naar zijn mening kan. Ook bewerking in Photoshop is taboe. ,,De ruwe beelden krijgen een nabewerking. Maar dat is ook alles”, zegt Den Breeje.

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Uitzicht vanaf de toren in de Kaapse Bossen richting Wijk bij Duurstede. - Sjaak den Breeje

Op bepaalde foto’s is op de achtergrond in het licht een menselijk figuur te ontdekken. Van nature wordt namelijk naar het lichtste punt van een foto gekeken. In de foto’s van Sjaak is dat in het midden, bijvoorbeeld aan het einde van een pad. Op zo’n fraai beeld met ‘zonneharpen’ (zonnestralen door het bos) in het Amerongse Bos zien we vaag op de achtergrond twee wandelaars. Ze zijn de ‘invulling’ van het geheel. Om daarmee dé perfecte plaat te krijgen. 

Het gaat mij echt om de natuur.

PASSIE Al vanaf zijn vijftiende had hij een spiegelreflexcamera en trok hij graag de natuur in. Maar het ging pas echt los toen hij met zijn vrouw tien jaar geleden een reis maakte naar het Yellowstone Park in de States. De schoonheid van de natuur omarmde hem. Thuis besloot hij om van deze beleving écht zijn passie te maken. Steeds vaker trok hij de natuur in en ook steeds vroeger. Kort na zonsopgang is hij er al te vinden. ,,Ik ken inmiddels vele plekjes op de Utrechtse Heuvelrug. Ik kwam in mijn jeugd bij het Egelmeer, op Prattenburg, de Amerongse Berg en schaatste op het Leersumse Veld. Later ontdekte ik de schoonheid van de omgeving waar ik nu woon.” En dat is De Bilt waar het Utrechts Landschap een tweetal landgoederen beheert, Breeschoten en Noord-Houdringe.

Hij weet waar, wanneer en vooral ook op welke tijden hij de mooiste foto’s kan maken. Hij ving verstilde beelden in verschillende jaargetijden op dezelfde plek. Die ene boom geeft immers een geheel ander beeld tijdens de wisseling van de getijden. Belangrijk is om dan steeds hetzelfde standpunt te kiezen maar ook hetzelfde diafragma en de lens. ,,Anders krijg je vertekening.”

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Zonsopkomst in het Leersumse Veld. - Sjaak den Breeje

Zijn werkgebied is de Utrechtse Heuvelrug. Rhenen met de Grebbeberg en Veenendaal met de Grift noemt hij fotografische uitstapjes. Voor RTV Utrecht werd hij eens geïnterviewd over de beken in de Gelderse Vallei. Nadat hij deze speciaal daarvoor had gefotografeerd, ontdekte hij toch weer nieuwe aandachtspunten. ,,Op een gegeven moment wil je meer. Dan mag je ook exposeren. Nu is er dan een kalender met losse kaarten. Misschien straks ook een boek.” 

KAARTEN Sjaak heeft zich aangesloten bij de club van natuurfotografen in Utrecht. Hij is voorzitter van de werkgroep Utrechtse Heuvelrug. De leden inspireren elkaar en leren over de nieuwste inzichten. Zo wordt het werk steeds professioneler. Ook zijn apparatuur evolueerde mee. Hij werkt nu met een zogenaamde systeemcamera.

Van een aantal sfeervolle natuurfoto’s liet Sjaak den Breeje ook kaarten maken die verstuurd kunnen worden. Het zijn de originele indrukken maar er is ook een aantal waarin hij zijn creativiteit kwijt kon. Zoals een boeket van bladeren, reflectie en ijsstructuren in de winter. ,,Wat ik hoorde is dat deze kaarten ook gebruikt worden bij overlijden. Vaak lees je teksten op condoleancekaarten maar er zijn ook mensen die er zelf iets op willen zetten. Daar blijken ze uitstekend geschikt voor.”

De kalender (19,50 euro) is lokaal ontworpen en gedrukt en vervaardigd van gerecycled papier. Onder meer verkrijgbaar bij Boekhandel van Kooten in Veenendaal, bij Infocentrum Utrechts Landschap Amerongen en bij The Read Shop in Doorn. De kaarten kosten 1,50 euro per stuk. Meer info via www.sjaakdenbreeje.nl.

Uitzicht vanaf de toren in de Kaapse Bossen richting Wijk bij Duurstede.
Een beukenlaan op Prattenburg.
Herfst in de bossen van Prattenburg.
Reflectie in de Leersumse Plassen.
Het oude boswachtershuis boven op de Grebbeberg.
Zonsopkomst in het Leersumse Veld.
Heide bij het Egelmeer naast Veenendaal.
Zonnestralen op de Amerongse Berg.
advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderactiviteiten in Bibliotheek Veenendaal tijdens voorjaarsvakantie 2 uur geleden
Afbeelding
Reizigers waarderen Veenendaalse stations beter dan vorig jaar 7 uur geleden
Afbeelding
'Als de sirene afgaat, hebben we 's avonds Club'95' 10 uur geleden
Afbeelding
Vragen uit Veenendaal aan GGD over mislukken digitaal kinddossier 22 uur geleden
Afbeelding
'Actiegroepen tegen windturbines krijgen adviserende rol bij gemeente Ede' 2 feb, 16:58
Afbeelding
Burgemeester Kats leest voor op basisschool TOV 2 feb, 16:36
Afbeelding
Nieuwe laptops voor drie goede doelen in Veenendaal 2 feb, 12:46