De sponszwam lijkt op het materiaal waar we vroeger de ramen mee inzeemden. Ze zijn eetbaar maar het advies is: gewoon laten staan!
De sponszwam lijkt op het materiaal waar we vroeger de ramen mee inzeemden. Ze zijn eetbaar maar het advies is: gewoon laten staan! Aly van Eijk
Natuurrubriek Slenterpaadjes

De herfst is nu echt begonnen

· leestijd 1 minuut Natuur en milieu

VEENENDAAL De herfst is nu echt begonnen en het werd meteen al echt herfstweer. Met veel motregen. Dat is wel goed voor de natuur want het is nog steeds behoorlijk droog.

door Aly van Eijk

De maandnamen van oktober zijn: zaaimaand, eikelmaand, rozenkransmaand en mariamaand. Oktober is in de Romeins kalender de achtste maand genoemd. Octo betekent in het Latijn acht. De weerspreuken en gezegden van deze maand: ‘Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn’. En: ‘Oktober met groene bladeren, duidt een strenge winter aan’. In de bossen zijn de meeste bladeren nog groen. Maar: ‘Worden de bladeren geel en krom, kijk dan naar uw kachel om’.

PADDENSTOELEN De paddenstoelen komen dit jaar laat op gang. Door de aanhoudende droogte van dit jaar en ook van de voorgaande zijn er nog weinig te spotten. Maar na een paar dagen regen op de ‘warme’ grond schieten ze als paddenstoelen de grond uit, zoal het oude gezegde luidt. Er zijn al wat boleten, denk aan het eekhoorntjesbrood en de kastanje boleet. Wat aardappelbovisten, een enkele vliegenzwam en de zwavelkopjes.

Op een stronk van een douglasspar zag ik een prachtige sponszwam. Ze doen denken aan de natuursponzen uit zee, waar je vroeger de ramen mee zeemde. Die zijn bijna allemaal vervangen door kunststof sponzen. Ze zijn zeer geliefd bij de paddenstoelenplukkers; ze schijnen heerlijk te smaken. Maar ik hoop dat er niet zoveel geplukt wordt aan paddenstoelen. Ten eerste is het niet toegestaan en het belangrijkste: er zijn veel dodelijke dubbelgangers onder de paddenstoelen! Zelfs ervaren plukkers uit de Oostbloklanden vergissen zich hier nog wel eens en kunnen het niet navertellen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Varens met de zon er op: vaak een betoverend schouwspel. Fototoestel bij de hand houden dus! - Aly van Eijk

VERANDERINGEN Iedere dag loop ik in de bossen met mijn hond. Je gaat dan echt met de natuur mee en zie je alle veranderingen van de seizoenen. In het voorjaar komen de eerste vraagtekens van de varens die boven de grond uitkomen. ‘s Zomers komen ze boven je hoofd uit en nu zakken ze ineen en gaan kleuren van goudgeel, roesbruin en okergeel. Schijnt de zon er op, dan is het een foto waard!

De vogels die niet op trek gaan beginnen zich te roeren, de eksters hoor je weer, met de boomklevers die altijd lawaai maken. In de verte hoor je een span raven aankomen. Ze roepen altijd onder het vliegen. Het is de grootste van de kraaiachtigen en ze hebben een glimmend zwart verenpak. Ze zijn uit vroeger eeuwen bekend als opruimers bij de slagvelden, waar de gesneuvelden vaak aan hun lot overgelaten werden. 

Ook bij de galgenvelden, waar mensen die veroordeeld waren, werden opgehangen. Het zijn aaseters. Op de Veluwe ruimen de bijvoorbeeld dode herten op. Het zijn partners voor het leven en samen verzorgen ze het nest met jongen. Ook in onze omgeving broeden ze.

Kijk en geniet.

Reageren? Mail naar alyvaneijk@gmail.com 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Stilok brengt aantal programma’s fors terug maar blijft uitzenden rond kerkdiensten 13 uur geleden
Afbeelding
Jubilieum Rembrandt College wordt groots gevierd 15 uur geleden
Afbeelding
Uitvaartverzekering, kapitaal of natura? De specialist 15 uur geleden
Afbeelding
Vier kandidaten uit gemeente Rhenen voor SGP-lijst Provinciale Statenverkiezingen 17 uur geleden
Afbeelding
Nadenken over ja/ja-sticker voor Veenendaal 19 uur geleden
Afbeelding
Na bijna 40 jaar valt doek voor Snuffelshop 21 uur geleden
Afbeelding
Sinterklaas en Mrs. Harris in Filmhuis Veenendaal 22 uur geleden