Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Kaders voor parken Ruisseveen en Hondzenelleboog opgenomen in visie

5 september 2022 om 11:30 Natuur en milieu

VEENENDAAL De parken Ruisseveen en Hondzenelleboog moeten een groen en open karakter houden. Dit stelt het college voor aan de raad in de visie, waarmee zij de kaders voor de groene lobben wil vastleggen.

De aanleiding was de aanvraag voor een tweede woning aan de Componistensingel, waarbij in Veenendaal discussie kwam of deze dan niet het park verstoort. De Raad van State moest zich hier over uitspreken en de gemeenteraad wil nu de ‘Groene Lobben’ beter beschermen. Met vastgelegde kaders in een visie moet voor mensen die in het park wonen en langs de randen duidelijk zijn wat wel en niet mogelijk is. ‘Beide wijkparken zijn aangelegd bij de ontwikkeling van Veenendaal-West, tussen 1985 en 1995. In beide parken is een oud agrarisch bebouwingslint opgenomen met voormalige agrarische percelen en bebouwing. Het herkenbaar houden van deze cultuurhistorische waarden is belangrijk voor de identiteit en belevingswaarde van beide parken’, meent de gemeente.

REGELS Zij wil het karakter behouden en zicht op de historische bebouwing. Het park zelf is voor groen, recreatie, wonen en maatschappelijke functies. ,,Ik heb bij de bouwaanvraag van de woning bij de Componistensingel aangegeven dat dit een precedent kan scheppen, maar het is uiteindelijk door de raad wel toegestaan. Maar voor de rest van het gebied willen we dergelijke bouw voorkomen. Het was een omissie dat dit niet in het beleid dicht was gelegd’’, aldus wethouder Engbert Stroobosscher. Op de aanwezige woonpercelen wil Veenendaal dan wel splitsing toestaan voor een extra woning, maar zij legt nu duidelijke regels vast. Zoals voldoende oppervlakte en een maximale bouwhoogte van acht meter.

VASTLEGGEN ,,We hebben nu een afwegingskader voor initiatieven in de parken en leggen de begrenzing duidelijk vast. Voor de visie rondom deze parken hebben we geen participatie gestart. Voor de omwonenden zijn er niet minder mogelijkheden dan voorheen. Wanneer de raad instemt met de visie zou dit vastgelegd kunnen worden in een parapluplan. Maar omdat de Omgevingswet er snel komt, denken wij eraan dit in een Omgevingsplan te doen. Voor dit moment is het voldoende vastgelegd in de visie. Voor de meeste percelen zijn er dus niet minder mogelijkheden, voor een tweetal zien we ruimte om iets meer te mogen. Zoals bij de huisarts, want we vinden het belangrijk deze in de wijk te hebben. En daarnaast zien we ruimte rondom de Hospice.’’

GRENZEN Veenendaal wil bedreigingen voor het park met toename van bebouwing en verharding door het vaststellen van deze visie voor blijven. Zo ziet zij bij de overgang van de tuinen in het park ook liever geen gebouwde erfafscheidingen, maar overgangen met opgaande beplanting en hagen. De groene verbindingen vanuit de omliggende woonwijken blijven gehandhaafd en waar mogelijk wil de gemeente deze versterken. ‘De afstand van kavels in het park tot de stedelijke rand is variabel. Soms is er een ruime afstand en soms slechts enkele meters tussen een perceel en de stedelijke rand. De percelen in het park zijn en blijven onderdeel van het park’, stelt de gemeente. Daarom heeft zij nu duidelijke grenzen bepaald en vraagt de raad met deze visie in te stemmen.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie