Impressie van de windmolens bij knooppunt Maanderbroek.
Impressie van de windmolens bij knooppunt Maanderbroek. Veenendaal Waait Mee

Veenendalers ‘verbijsterd’ over windmolenplannen Ede

11 januari 2022 om 07:02 Natuur en milieu

VEENENDAAL Bewoners van de Veenendaalse wijken Dragonder-Noord, Dragonder-Oost, Veenendaal-Oost én de bewoners van de Gelderse Blom en de Pol zijn ,,verbijsterd” over de plannen van de gemeente Ede om op de grens met Veenendaal (bij afslag 23a op de A12 en bij knooppunt Maanderbroek) ,,megawindmolens” te plaatsen. Dat zeggen Joyce den Braber en Marian Enkelaar, twee inwoonsters van Veenendaal die zich Team Veenendaal Waait Mee noemen, aansluitend op de Edes burgerinitiatiefgroep Ede Waait Anders.

,,Ondanks dat de Raad van State onlangs bepaalde dat de huidige afstandsregels niet meer geldig zijn, zet de gemeente Ede het plan door. Wij roepen het gemeentebestuur van Veenendaal op om tegen de plannen van buurgemeente Ede krachtig in het verweer te komen en inwoners van Veenendaal hierover beter te informeren”, zeggen Den Braber en Enkelaar, die flyers hebben verspreid in de Veense woonwijken.

,,De bewoners van woonwijken nabij de A12 dachten, nadat de plannen voor de windmolens aan de westkant van Veenendaal werden stopgezet, te zijn gevrijwaard van nieuwe windmolenplannen. Nu buurgemeente Ede ook plannen met betrekking tot het plaatsen van windmolens bekendmaakte en deze ook doorzet, is de verbijstering groot. Het overgrote deel van de wijkbewoners is na de info in juni niet meer geïnformeerd!”

SCHADELIJK ,,We begrijpen niet dat nu opnieuw een poging wordt gedaan om zó dichtbij woonwijken megamolens te plaatsen. Ruim 4500 woningen binnen een straal van 1600 meter vanaf afrit 23a (A12) en vanaf knooppunt Maanderbroek, en dus zeer veel inwoners van Veenendaal, gaan hier overlast van ondervinden. Ook de natuur van het Binnenveld en de Groene Grens krijgen te maken met de schadelijke gevolgen van de molens die zo’n anderhalf keer zo hoog kunnen worden als de twee bestaande molens langs de A30”, zeggen Den Braber en Enkelaar. 

,,Het is toch niet voor te stellen dat de gemeente Ede mensen én dieren blootstelt aan de schadelijke gevolgen van windmolens? Inwoners zullen geluidsoverlast ervaren en kunnen gezondheidsklachten krijgen. En wie zet nou aan de rand van een prachtig natuurgebied ‘gehaktmolens’ die schadelijk zijn voor de vogels?”

AFSTANDSNORMEN De windturbines waar het hier om gaat, krijgen vermoedelijk een ashoogte van 160 meter, en daarmee een tiphoogte van 240 meter. In andere Europese landen gelden veel grotere afstandsnomen, namelijk 10x de ashoogte of zelfs 10x de tiphoogte (dat is de maximale hoogte als één van de wieken rechtop staat). ,,Dat zou betekenen dat de minimale afstand van een woning tot een windmolen in elk geval meer dan anderhalve kilometer moet zijn en niet de 300 meter die hier nu wordt gehanteerd door de gemeente Ede”, zeggen Enkelaar en Den Braber.

KLACHTEN ,,De geringe afstand tot woonwijken geeft veel gezondheidsklachten. Wereldwijd rapporteert een groot deel van omwonenden bij windmolens dezelfde klachten: slapeloosheid, slaapstoornissen, vermoeidheid, hoofdpijn, hoge bloeddruk, oorsuizingen, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid en hartritmeproblemen, zo is te lezen in artikelen van een artsencollectief in Medisch Contact.”

,,Naast gezondheidsklachten door geluidsoverlast hebben mensen – die in de nabijheid van een windmolen wonen – ook te maken met infrasoon en laagfrequent geluid dat ieder huis binnendringt en waartegen niets is te doen (7 dagen per week, 24 uur per dag). Windturbines van deze omvang produceren een indringend laagfrequent geluid dat bij sterke wind regelmatig aanzwelt tot ruim 70 decibel, dat is vergelijkbaar met het geluid van een gemiddelde stofzuiger die naast je staat.”

Het is niet zonder reden dat de Raad van State recent bepaalde dat nieuwe afstandsnormen moeten worden bepaald. ,,Wij begrijpen niet dat het college van burgemeester en wethouders van Ede (en inmiddels ook de gemeenteraad) niet naar de Raad van State luistert, maar gewoon de plannen doorzet.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Impressie van een beoogde windturbine bij afslag 23A van de snelweg A12. - Veenendaal Waait Mee

PETITIE De beide dames zochten contact met burgerinitiatiefgroep Ede Waait Anders. ,,We deden dat omdat Ede deze windmolens wil plaatsen op Edes grondgebied, maar zeer dicht bij de grens met Veenendaal, waardoor de Veenendalers hier last van zullen ondervinden. De gemeenteraad van Ede beslist uiteindelijk over dit plan. Ede Waait Anders heeft een petitie opgezet (zie www.edewaaitanders.nl) die in enkele weken al bijna 2150 keer is ondertekend. Wij roepen inwoners van Veenendaal op om deze petitie ook te ondertekenen. Dat is zelfs anoniem mogelijk, maar vul dan wel als woonplaats Veenendaal in. Zo kunnen we het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Veenendaal laten weten hoeveel inwoners uit Veenendaal grote zorgen hebben over de windmolenplannen van buurgemeente Ede. We worden als inwoners van Veenendaal onvoldoende geïnformeerd.”

Inwoners die binnen 1600 meter van de beoogde windmolens van de wijken Dragonder-Noord, Dragonder-Oost en Veenendaal-Oost en ook een deel van de woonwijken de Gelderse Blom en de Pol wonen, hebben een informatieflyer in de bus gekregen en zijn gevraagd de petitie van Ede Waait Anders te ondertekenen. ,,En we merken dat heel veel inwoners onze zorg delen, want er zijn binnen de eerste 48 uur 1200 nieuwe ondertekenaars van de petitie bijgekomen. Wij gaan de petitie aanbieden aan zowel het gemeentebestuur van Veenendaal en als aan het gemeentebestuur van Ede.” 

OPKOMEN Enkelaar en Den Braber de Veenendaalse politiek op om opnieuw op te komen voor de Veense belangen. ,,Daar waar ons Veenendaalse college van b en w en de gemeenteraad zich in het tweede kwartaal van 2021 zeer sterk hebben gemaakt om de dreigende plaatsing van enorme windturbines nabij Veenendaal West tegen te gaan, hetgeen ook gelukt is, hopen wij als bewoners op een even grote betrokkenheid van hen nu wij in Veenendaal Noord en Oost worden geconfronteerd met deze plannen van de gemeente Ede. Wij roepen het college en de gemeenteraad daarom op zich voor de inwoners van Veenendaal in te zetten en hen niet bloot te stellen aan gezondheidsrisico’s door toe te staan dat Ede deze windmolens zó dichtbij woonwijken en natuurgebieden wil plaatsen.”

BESLUIT Eerder deze maand gaf het college van burgemeester en wethouders van Veenendaal, in antwoord op vragen van de PvdA, al aan twee van de voor windturbines geplande locaties niet geschikt te vinden. Het college van Ede zal in maart een besluit nemen, waarna de gemeenteraad van Ede voor de zomer haar besluit zal nemen. Hierna zullen nadere onderzoeken noodzakelijk zijn en is de verwachting dat vanaf 2023 de realisatie van de windmolens op de geschikte locaties zal aanvangen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie