Afbeelding
Pixabay

‘Onrust in Veenendaal Noordoost door mogelijke komst windturbines in Ede’

3 januari 2022 om 11:09 Natuur en milieu

VEENENDAAL ,,Bij elke gelegenheid geven wij bestuurlijk en ambtelijk steeds aan dat wij locaties 8 en 9, vanwege de korte afstanden tot (geplande) woonwijken, geen geschikte locaties vinden voor windturbines.’’ Dit laten burgemeester en wethouders de fractie van de PvdA weten op hun schriftelijke vragen over de mogelijke komst van windturbines in Ede.

door Peter Kuijpers 

Fractievoorzitter Hans van de Braak van de PvdA constateert de onrust in de wijken in noord en noordoost Veenendaal over de mogelijke komst van windturbines. Op bijvoorbeeld een locatie bij De Kade of de op- en afrit van de A12 bij de Rondweg-Oost. De PvdA ziet ook graag dat inwoners van Veenendaal Noordoost betrokken zijn met de initiatiefnemers en gemeente Ede over deze plannen. 

Het college geeft aan dat buurgemeente Ede mensen in Veenendaal in een straal van 1 kilometer rondom de zoeklocaties voor windturbines heeft geïnformeerd. En dat Veenendaal zelf inwoners op 2,4 kilometer rond deze locaties op de hoogte heeft gesteld en hoe te kunnen participeren. Ede heeft laten weten dat zij in dit participatieproces van het Energiecluster A12/A30 geen onderscheid zal maken tussen inwoners van beide gemeenten.

ENQUÊTE De voortgang van de plannen zijn terug te lezen op www.ede-natuurlijk.nl/energiecluster. Veenendaal geeft aanvullende de berichten door via de gemeentepagina en www.duurzaamveenendaal.nl, naast andere sociale mediakanalen, zoals de website van Veenendaal-Oost en de Facebookpagina van de wijkmanager. 

Afgelopen herfst zijn nog impressies getoond op een bijeenkomst in Pathé en zijn onderwerpen behandeld als geluid, slagschaduw en lokaal eigendom. Hier waren 215 bezoekers bij aanwezig, en 116 daarvan hadden een enquête ingevuld over de zoeklocaties voor de windmolens. De meeste mensen wilden informatie ontvangen en de helft wilde zijn mening delen en/of horen hoe andere belanghebbenden over het onderwerp denken. Meer dan een kwart is het helemaal oneens met het opwekken van windenergie in Ede, tegen iets meer dan een kwart dat het ermee eens is.

ZORGEN De enquête gaf verder aan dat er zorgen zijn. Het merendeel vanwege slagschaduw en iets meer dan driekwart vanwege (laagfrequente) geluiden. Verder scoorden landschapsvervuiling (61,7 procent) en het risico dat dieren geraakt worden door de wieken (53,9 procent) hoog. Ook het lokaal eigendom scoorde slecht. Een groep van bijna 50 procent geeft aan in het geheel niet zelf geld te willen inleggen. Elf personen die de enquête invulden, kwamen uit Veenendaal. 

De zoeklocaties zijn volgens gemeente Veenendaal nog actueel en Ede zal deze maand kijken naar de stand van zaken. Het college zal daar in maart een besluit nemen, waar de gemeenteraad van Ede voor de zomer haar besluit op zal nemen. Hierna zullen nadere onderzoeken noodzakelijk zijn en is de verwachting dat vanaf 2023 de realisatie van de windmolens op de geschikte locaties zal aanvangen.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie