Aanbieden petities, vlnr Gerard Oostermeijer (Stichting Duurzaam en Leefbaar), Dicky Groothuis (Burgerinitiatief OVER), Burgemeester Frits Naafs en Wethouder Rob Jorg. (Foto: Freek Visser)
Aanbieden petities, vlnr Gerard Oostermeijer (Stichting Duurzaam en Leefbaar), Dicky Groothuis (Burgerinitiatief OVER), Burgemeester Frits Naafs en Wethouder Rob Jorg. (Foto: Freek Visser)

Stil protest tegen mogelijke komst windturbines in Overberg

20 juli 2021 om 09:50 Algemeen

Doorn/Overberg - De Regionale Energie Transitie (RES) is in vele gemeenten al bepaald. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug nog niet. Dit bleek afgelopen maandag uit het stille protest waarbij twee petities werden overhandigd aan burgemeester Frits Naafs en wethouder Rob Jorg. In deze gemeente is een locatie voor winturbines op het oog aan de Haarweg in Overberg, bijna in het zicht van Veenendaal waar met succes de windmolens langs de A12 in Renswoude werden ‘afgeschoten’. 

Voor het gemeentehuis in Doorn had zich een grote groep bezorgde inwoners verzameld. Velen lieten dit duidelijk kenbaar maken, door het laten zien van grote borden, spandoeken en kleding met het verzoek er op om windturbines uit de RES te halen. Een enkeling was zelfs zo creatief, om alvast een zonnepaneel mee te nemen.

Geen draagvlak

De eerste petitie was van Stichting Duurzaam en Leefbaar. Voorzitter Gerard Oostermeijer zegt met zijn petitie aan te tonen dat er geen draagvlak is voor windturbines van 241 meter hoog. Wel wil hij benadrukken dat er genoeg draagvlak is voor groene stroom en verduurzaming, zoals in de RES wordt bepaald. De petitie die is overhandigd aan Burgemeester Naafs, is ondertekend door maar liefst 5.400 deelnemers.
Gerard vult hierbij aan, dat de zoeklocatie van de gemeente Utrechtse Heuvelrug op de grens van Renswoude en Veenendaal ligt. Hierdoor is er niet alleen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, maar ook in aanliggende gemeenten zoals Veenendaal, een grote groep bezorgde bewoners.

Overbergs belang 

Dit geluid wil ook Overberg Belang maken. Deze groep heeft daarom een petitie gestart, waarbij elke inwoner van Overberg een brief heeft ontvangen door huis-aan-huis te gaan met een team vrijwilligers. In deze brief wordt de stelling voorgelegd voor of tegen deze windturbines te zijn. Er werd ook ruimte geboden om alternatieven voor te dragen. Veel gehoorde alternatieven zijn zonne-lint, zon-op-dak, of windturbines in de bossen.
Deze petitie is ontstaan uit de vereiste van het rijk voor draagvlak rond de RES-plannen. Woordvoerder Albert van Deelen zegt als aanvulling op de uitslag nog nooit eerder een uitslag zo unaniem te hebben gezien als deze van Overbergs Belang. 99,8% zegt tegen te zijn. Met andere woorden iedereen, behalve 0,2%, is tegen.

Zorgelijk onderwerp

Het bleek bij vele inwoners van onze gemeente een zeer zorgelijk onderwerp. Dicky Groothuis van het burgerinitiatief OVER (Overberg voor eerlijke RES) vertelt dat de huidige RES-plannen twee tot drie windturbines van maar liefst 241 meter hoog voorstelt. Dit type hoge turbines is nog niet eerder zo dicht op woningen geplaatst. Dicky zegt te spreken namens omwonenden die op minder dan 300 meter afstand wonen van de geplande windturbines.

Groep zet vraagtekens haalbaarheid plannen


Er spelen te veel onzekerheden om dit met een eerlijk geweten te vergunnen. Ze zet namens OVER vraagtekens rond de veiligheid van omwonenden met bijvoorbeeld epilepsie, tinnitus en zorgboerderijen met de dagbesteders. Ze zet ook vraagtekens bij de haalbaarheid van de plannen.
Ze noemt als voorbeeld een vergelijkbaar windpark met een rendement van 20%. ‘’Deze zoeklocatie in ons windstille gebied zal er voor zorgen dat wij onze RES-doelen niet zullen halen, maar wel ten koste van heel veel woongenot en gezondheid van onze inwoners,’’ meldde ze.

Besproken door raad

Er moet nog wel een besluit worden gevormd door de gemeenteraad. Het RES-plan wordt voor 1 oktober door de raad besproken en zal daarna worden overgedragen aan de Provincie. Zowel stichting Duurzaam en Leefbaar, als Overbergs Belang, hopen met deze petities de gemeente goed te informeren bij hun besluit. De burgemeester heeft toegezegd zorgvuldig om te gaan met de petities en roept de raad op om voor het belang van de inwoners te staan.

Renswoude 

In Renswoude, langs de A12, stonden ook windturbines gepland. Die waren goed zichtbaar in het westelijk deel van Veenendaal. Er stak een storm van protest op, mede geïnitieerd door de Stichting Duurzaam en Leefbaar die nu ook tegen de windmolens in Overberg in het geweer komt. Uiteindelijk besliste de raad van Renswoude dat de turbines er niet mochten komen. Daarop stapte de verantwoordelijke wethouder op. De Renswoudse molens waren van de baan maar Overberg vormt nog steeds een reëel ‘gevaar’, ook voor inwoners van Veenendaal!

Voordragen petitie door Gerard Oostermeijer (Stichting Duurzaam en Leefbaar) aan Burgemeester Frits Naafs en Wethouder Rob Jorg. (Foto: Freek Visser)
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie