Afbeelding
Co Keulstra
Muziek in Veenendaal

Het Veenendaals Kamerkoor is een koor met passie voor muziek

23 juni 2022 om 10:23 Muziek

VEENENDAAL ,,Het Veenendaals Kamerkoor is in 1981 opgericht”, vertelt Barbara Coster. Ze doet de pr en zingt alt in het koor. ,,Eén van de oprichters is Pier Wiersma. Het koor heeft als doelstelling het instuderen en ten gehore brengen van klassieke kamerkoormuziek. Het repertoire beslaat de periode van de vroege Middeleeuwen tot de muziek van morgen. Momenteel hebben we dertig actieve leden.”

door Co Keulstra

Er wordt elke maandagavond gerepeteerd in het CLV onder leiding van Herman Mussche. Sinds 2007 is Herman dirigent van het VKK. Herman heeft koordirectie en orkestdirectie gestudeerd aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Soms is er een wachtlijst om te zorgen dat het koor niet te groot wordt en de balans tussen de verschillende stemgroepen goed blijft. Nieuwe leden doen eerst een stemtest om te kunnen beoordelen hoe ze zingen en alle leden herhalen deze stemtest om de drie jaar.

HILARITEIT Er worden per jaar twee of drie concerten gegeven, niet alleen in Veenendaal maar bijvoorbeeld ook in Utrecht, in de Jacobikerk, samen met het Kamerkoor Cantiago. Tijdens de coronapandemie is het koor creatief geweest. Zo hebben ze bij iemand in de tuin gerepeteerd en via Zoom thuis in de kamer geoefend. Dat zorgde soms voor hilariteit. Alleen de microfoon van de dirigent mocht aan, die van de koorleden stond op mute en op deze manier oefende ieder individueel zijn of haar eigen partij. Dit werd niet altijd door het thuisfront gewaardeerd. In oktober 2021 is er weer een concert gegeven in de Oude Kerk aan de Markt met als thema: ‘We zingen weer’. 

NAJAARSCONCERT Zaterdag 14 mei heeft het koor een mooi concert gegeven. Het thema was: La Primavera’. Er werden psalmen en madrigalen gezongen van de componisten Schütz en Sweelinck. Op dit moment is het koor bezig met de voorbereiding van hun najaarsconcert op 12 november in de Oude Kerk op de Markt, met als thema: ‘l Himmelen’ (in de hemel).

,,In 2004 verscheen in Zweden de film ‘As it Is in heaven’, vervolgt Barbara. ,,Deze film over een dirigent die de transformerende kracht van muziek ontdekt, werd razend populair, ook in Nederland. In dit programma gaat het VKK Scandinavische koormuziek zingen, met onder andere het bekende ‘l Himmelen’ van Edvard Grieg. Hij is misschien wel de bekendste componist uit de noordelijke streken. De moeite waard om alvast in uw agenda te zetten.”

SOCIAAL KOOR Adrie van Noort is vanaf 2014 lid van het koor (alt) en zit in het bestuur. ,,Tijdens de coronacrisis is het nog eens duidelijk geworden dat we een sociaal koor zijn dat onderling met elkaar contact houdt. Er werd een wandeling met elkaar gemaakt met na afloop een bbq en er werd bijgepraat over van alles en nog wat en de lockdown in het bijzonder.”

Hij gaat verder: ,,We hebben veel gezamenlijke interesses. We zingen met veel plezier, passie en willen graag de muziek zo mooi mogelijk uitvoeren. We doen regelmatig aan stemvorming onder leiding van een zangpedagoog. We proberen een zo hoog mogelijk niveau te halen, maar zijn ook een groep mensen die een grapje kunnen waarderen. Ons koor bestaat uit behoorlijk ervaren zangers die zelfstandig muziek in kunnen studeren, zodat de muziek goed tot zijn recht kan komen en de bezoekers van de concerten optimaal kunnen genieten van de muziek.”


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie