Afbeelding
Janita Visser

Harpconcert op de Grebbeberg: ‘In de muziek schuilen verschillende betekenissen’

11 juni 2022 om 14:50 Muziek

RHENEN Harpiste Beate Loonstra geeft zaterdag 18 juni een optreden op een heel bijzondere locatie. Die avond neemt ze namelijk met haar instrument plaats op kazemat SZW17 langs de Heimersteinselaan op de Grebbeberg.

door Marco Diepeveen

Stichting De Greb organiseert voor de vierde keer ‘Getuigenissen op de Berg’, een programma waarin het oorlogsverleden van de Grebbeberg op een verrassende wijze onder de aandacht gebracht. Dit jaar gebeurt dat met een harpconcert.

TEGENSTELLINGEN ‘De linie, tussen storm en stilte’, luidt het thema. ,,Ik heb eerder op forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie mogen spelen”, zegt de Utrechtse. ,,Storm en stilte duiden op tegenstellingen. Oorlog en vrede, muziek versus de omgeving, verleden en heden, hoop en wanhoop. De Grebbelinie, waar eens dramatische gevechten woedden, en waar je nu – omgeven door de kracht en pracht van de natuur – tot rust komt.”

(ONT)SPANNING Het concertprogramma heeft Loonstra deels zelf gecomponeerd en deels toegespitst op de Slag om de Grebbeberg. ,,In de muziek schuilen verschillende betekenissen. Soms sereen en kabbelend en dan weer stormachtig en overweldigend. Het gaat over spanning en ontspanning. De zon gaat onder, de vogels beginnen te fluiten. Ik heb weleens meegemaakt dat mijn harpconcert hun fluitconcert stimuleerde.”

,,Op mijn derde hoorde ik voor het eerst een harp. Drie jaar later ben ik gaan spelen, waarna de liefde voor de harp geboren werd”, aldus Loonstra. ,,Mijn opleiding volgde ik aan het Utrechts conservatorium. Daarna vertrok ik voor een vervolgstudie naar Londen, naar de prestigieuze Guildhall School of Music & Drama. Het is fantastisch wat je allemaal met een harp kunt doen. Er vloeien zoveel kleuren en emoties uit voort. Steeds meer, ontdek ik wel. De harp is een zeer veelzijdig instrument.”

GRATIS De uitvoering duurt van 20.00 tot 21.00 uur en is gratis toegankelijk. Het aantal stoelen is beperkt. Parkeren kan tegenover het terrein van zorginstelling Zideris of op de parkeerplaats van het ereveld. Bij regenachtig weer wordt uitgeweken naar de Rhenense Gedachteniskerk, Herenstraat 82.

Op spandoeken, die tussen 19.00 en 22.00 uur tussen de bomen op de Grebbeberg hangen, vertellen soldaten over hun belevenissen op de Grebbeberg. Zie voor meer informatie www.grebbeland.nl (’cultuur 2022’).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie