Afbeelding
Jan van den Brink

Muzikaal spektakel in de Cunerakerk tijdens herdenkingsconcert Slag om de Grebbeberg

11 mei 2022 om 19:08 Evenementen

RHENEN In 2020 ging het niet door en vorig jaar was er een opname zonder publiek. Maar afgelopen maandag kon eindelijk het jaarlijkse herdenkingsconcert van de Slag om de Grebbeberg weer live plaatsvinden. Volledig uitverkocht en traditiegetrouw in de Rhenense Cunerakerk.

door Marco Diepeveen

Ook traditiegetrouw was het optreden van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso, onder leiding van majoor Tijmen Botma.

WERVELEND Het publiek werd getrakteerd op een wervelend en weergaloos programma. Vast nummer is de Defileermars van het 8e Regiment Infanterie, dat in de meidagen van 1940 de Grebbeberg verdedigde. Als kers op de taart vertolkte musicalster Froukje Zuidema het Grebbelied van Willy Derby. Een ontroerende en respectvolle tekst, gezongen met een loepzuivere stem.

BELADEN Net zo beladen was de persoonlijke vertelling van luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif, oud-commandant Landstrijdkrachten. Omlijst door privébeelden en door muziek gebaseerd op een Tsjechische anti-oorlogsroman, verhaalde hij over zijn bewogen ervaringen als ISAF-commandant in Zuid-Afghanistan. Zijn opgehaalde herinneringen staan beschreven in zijn Afghanistan-biografie ‘Zandhappen’, waarvan de opbrengst gaat naar gewonde militairen.

VETERANEN Onder de bezoekers bevonden zich 84 veteranen, die een vip-ontvangst genoten. ,,Ik heb alle edities bezocht. Elke keer weer een fantastische belevenis”, aldus Wageninger De Groot, veteraan van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. 

,,Top, echt geweldig. En een genoegen om mijn bijdrage aan te mogen leveren”, zegt ook De Kruijf. ,,De organisatie van het concert was uitstekend. Dat heb ik weleens anders meegemaakt.” Het herdenkingsconcert is een initiatief van Stichting Slag om de Grebbeberg, Cultuurplatform Rhenen en Defensie.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie