Van links naar rechts: Henk Edener, Mark van den Berg, Arie Sterkenburg, Mark de Niet, Marco van Doesburg en Maikel BargermansFoto 2: Elke woensdagavond wordt er gerepeteerd.
Van links naar rechts: Henk Edener, Mark van den Berg, Arie Sterkenburg, Mark de Niet, Marco van Doesburg en Maikel BargermansFoto 2: Elke woensdagavond wordt er gerepeteerd. Co Keulstra
Muziek in Veenendaal

‘Optreden is altijd een feestje’ voor beat- en rockband Gravy

26 februari 2022 om 07:30 Muziek

VEENENDAAL Gravy is een band met zes muzikanten die allemaal naast hun werk elke woensdagavond met elkaar repeteren. De band is in 2018 opgericht door Arie Sterkenburg, een Veenendaalse muzikant pur sang. Deze formatie is nu ruim twee jaar bij elkaar en is een All Round band die vrijwel alle genres speelt, van Country tot Garage Rock en van Blues tot Nederpop.

door Co Keulstra

Arie Sterkenburg is in 1989 begonnen met de band Melody. Vijf muzikanten inclusief een zangeres. Ze hadden een oefenruimte bij Harry Schoonhoven aan de Nijverheidslaan, waarin die tijd ook Relax haar oefenruimte had. Deze band heeft vijf jaar bestaan. Arie Sterkenburg was in die periode de drummer. Verder werkte Kees Schoeman, Doris van de Linde, Frank Vogelenzand en Raeines er aan mee.

De band maakte furore in Veenendaal en omstreken en hun eerste optreden was bij Heimerstein (nu Zideris) in Achterberg. Ze speelden ook in de oude VSW-hal en verder op allerlei feestjes en partijen waar ze maar voor gevraagd werden. Nadat de band was opgeheven heeft Arie het drie jaar lang met andere muzikanten geprobeerd met wisselend succes.

‘ZAAL TE KLEIN’ Hij was vele malen gastspeler bij diverse bands en repeteerde veel in de Lone Star Studio van Mark van den Berg aan de Bobinestraat die oefenruimtes verhuurde. Mark was zelf een begenadigd zanger. Na enkele jaren heeft Arie de band ‘Outlets’ opgericht. De beatband Relax hield ermee op en Arie dook in dat ontstane gat. Zes muzikanten bij elkaar gezocht en de oefenruimte was dit keer bij Doornebal op de Munnikenweg. Deze band heeft zes jaar bestaan. De band had veel succes en bij een optreden was de zaal altijd te klein.

ACHTERVOLGEN Arie was vrachtwagenchauffeur, de hele week onderweg en alleen het weekend thuis. Daar kon hij geen band bij hebben dus de muziek kwam op het tweede plan. ,,De muziek blijft je altijd achtervolgen, dus in 2018 heb ik weer goede muzikanten bij elkaar getrommeld en zijn we gaan repeteren”, vertelt Arie. ,,Ikzelf speel basgitaar en zang, Marcovan Doesburg hanteert de drumstokjes, Mark de Niet speelt gitaar en zang, Maikel Buggermans is nog vrij nieuw bij de band gekomen en speelt sologitaar en zang en Henk Edener speelt stealgitaar. Deze formatie bestaat nu twee jaar en elke woensdag repeteren we samen en spelen we muziek uit de jaren zestig en zeventig. Maar ook mooie recente nummers. We coveren niet maar brengen de muziek bij de mensen. Ondanks die coronaperikelen hebben we toch nog vier keer op kunnen treden.”

KRIEBELEN Mark van de Berg is de zanger van Gravy en zong vroeger ook al in een rockband met de naam: ‘Manky en de Meanheads’. Van de Berg: ,,Dat was in Renswoude en die band is zonder mij verdergegaan. Daarna heb ik in de jaren negentig samen met Henk Heikamp de countryband Texas Renegade opgericht. De band bestond uit zes muzikanten en heeft twee jaar bestaan. Met deze formatie zijn we de hele wereld over geweest, tot in Amerika toe. We kregen ook twee keer een platencontract aangeboden. Ik stopte na twee jaar en heb toen een soloplaat uitgebracht met nummers van Johnny Cash. Daarna ben ik achttien jaar gestopt met de muziek. Mijn bedrijf moest opgebouwd worden, dan blijft er weinig tijd over voor de muziek. Nu heeft Arie me weer overgehaald en zijn we alweer twee jaar bezig. We spelen allemaal voor de lol. We hebben samen veel plezier en af en toe een foutje is niet zo erg. Het blijft toch kriebelen.”

EMOTIE Het eerste optreden van Gravy was in het Veerhuis (nu De Kade) aan de oude Rijksweg naar Ede. Ook speelden ze bij het bedrijf van Van den Berg voor zijn verjaardag. Er zijn alweer diverse boekingen gedaan, waaronder ’t Huchie en zelfs een boeking uit Rotterdam. Nu maar hopen dat die vermaledijde corona geen roet in het eten gooit. Arie: ,,Soms komen we wat apparatuur tekort, dat kunnen we dan lenen bij Kees Schoeman, die heeft alles in huis. Als we het rustig aan doen spelen we puur akoestisch. Dat wordt ook wel gewaardeerd door het publiek. Muziek is emotie.”

PLEZIER De oudste deelnemer van de band is Henk Edener. Bijna tachtig jaar en speelt nog stealgitaar als de beste. ,,Ik heb altijd in de muziek gezeten, was altijd veel van huis. Daar had mijn vrouw geen moeite mee. Ze wist wat ik deed. Daarom hebben we ook maar één kind genomen. Het plezier in muziek maken zat er al vroeg in en optreden is natuurlijk het leukste, daar doe je het voor.”

TROUWE FANS Aan de kleine bar hangen de groupies (de dames van.) Ze roken en drinken wat, serveren wat snacks en luisteren naar de muziek. Soms hoor je wat applaus. Enkele fans zijn elke woensdag aanwezig om ‘hun’ band aan het werk te zien. Al met al een gezellige bedoening. ,,Alles moet weer normaal worden”, vertelt Mieke. ,,Dan kan de band weer optreden vooreen publiek dat deze muziek waardeert.”

,,Wij zijn een stel dames die bij elke repetitie en optreden aanwezig zijn, in een café, bij een bruiloft of in een grote zaal, we zijn altijd aanwezig”, vervolgt ze. ,,Wij zijn zeer trouwe fans van deze groep. Wij behoren tot de persoonlijke vriendenkring van deze band en hebben ons aangepast aan hun levensstijl. De wekelijkse repetitie is voor ons een uitje dat we niet makkelijk overslaan. Het is gezellig en we praten elkaar bij over allerlei zaken. Vooral corona staat op de agenda.”

ANDERE MUZIEKACHTERGROND Marco van Doesburg is de drummer van de band: ,,Ik kreeg van mijn ouders voor mijn veertiende jaar een drumstel. Na afspraken te hebben gemaakt met de buren mocht ik opgezette tijden oefenen. Vanaf 22 jaar heb ik in een rockband gespeeld, meestal met drie bandleden. Nu speel ik alweer twee jaar bij Gravy. Het mooie is dat we allemaal een andere muziekachtergrond hebben.”

FEESTJE Maikel Baggermans speelt sologitaar en is begonnen met een klassieke akoestische gitaar: ,,Na een jaar toch een elektrische gitaar gekocht en ben ermee aan de slag gegaan. Nooit les gehad, ik ben een autodidact wat betreft het gitaar spelen. Een paar jaar in de schoolband gezeten. Mijn vader is een goede kennis van Arie, zo kwam ik in contact met deze band. Elke week is de repetitie weer een hoogtepuntje. Helaas hebben we weinig kunnen optreden vanwege de coronapandemie, want dat is altijd een feestje.”

Elke woensdagavond wordt er gerepeteerd.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie