Rob Meinster temidden van een aantal kinderen van De Schakel.
Rob Meinster temidden van een aantal kinderen van De Schakel. Rick Praamstra

Rob Meinster neemt afscheid van De Schakel: ‘Ik laat een fantastische school achter’

4 juli 2022 om 07:30 Mensen

VEENENDAAL Rob Meinster (65) neemt na zeventien jaar afscheid als directeur van CPOV-basisschool De Schakel. Na een 45-jarige carrière in het onderwijs gaat hij met pensioen. De geboren en getogen Rotterdammer zal vooral de kinderen gaan missen.

door Rick Praamstra

Het team van De Schakel laat de laatste dagen van hun directeur niet stilletjes voorbijgaan. Op dinsdag 28 juni verrasten ze Meinster met allerlei festiviteiten en activiteiten. Hij werd verwelkomd met een ballonnenboog bij de ingang van de school, kinderen zongen hem toe en maakten cadeaus voor hem. Op zijn borst droeg de scheidend directeur een door de kinderen gemaakte button met ‘ik ga met pensioen’. Elke groep was deze dag gehuld in kleding van één kleur. 

De laatste twee jaar met corona was best zwaar

CRISISMANAGER Hij had nog een jaar door kunnen gaan voordat hij echt de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt, maar hij vindt het nu tijd om met pensioen te gaan. Hij benadrukt dat het zeker geen makkelijke beslissing is geweest en dat hij het onderwijsvak nog steeds zeer waardeert. ,,Maar de laatste twee jaar met corona was best zwaar. Ik was vooral bezig als crisismanager en minder als onderwijskundig leider. En juist dat laatste is het mooie van dit beroep. Het is tijd voor andere leuke dingen.”

Hij is trots wat hij met zijn team (,,Het team waarmee je werkt is het allerbelangrijkst. Zonder goed team bereik je niets.”) voor elkaar heeft gekregen. ,,Toen ik in 2005 begon wilde ik deze mooie school uitbouwen naar de beste basisschool van Veenendaal”, zegt Meinster met een knipoog, maar zeker ook met een serieuze ondertoon. 

Het zijn de kinderen waarom onze school bestaat. Daar doe je het voor

VIERKEERWIJZER Om ‘de beste school van Veenendaal te worden’ startte De Schakel enkele ontwikkelingen. ,,Zo zijn we een VierKeerWijzer-school waarbij we wereldoriënterende vakken geven waarin de leerlingen zelfontdekkend en zelfonderzoekend aan het werk gaan. Samen met ouders is de natuurontdektuin ontwikkeld waarin we onbegaanbaar terrein rond de school hebben aangepakt. Er zijn paden gemaakt, in de tuin is er onder meer een zitkuil, een insectenhotel een blotevoetenpad. Hier wordt ook bewegend onderwijs gegeven en rekenspelletjes gedaan. De grote meerwaarde is dat het kinderen motiveert om te leren.”

Hij laat naar eigen zeggen een mooie school achter. ,,Ik prijs me heel gelukkig met een team dat heel begaan is met de kinderen en een groot hart voor hen heeft. Ik heb zeventien jaar heel fijn met ze samengewerkt, maar ook met fijne ouders, fantastische kinderen en een goed bestuur. Ik laat een fantastische school achter.”

MISSEN De laatste dagen van zijn onderwijscarrière zijn in zicht. In 1978 begon Meinster als leerkracht in groep 5 op de Prins Mauritsschool in De Lier.  Na ruim twintig jaar ruilde hij het klaslokaal in voor de directiekamer. Maar één ding bleef hetzelfde: de kinderen stonden altijd centraal. ,,Ik ga hen het meest missen. Als je dan ziet dat de kinderen je in een rij toezingen, cadeaus maken en vragen waarom ik nou weg ga, dan denk je ‘voor hen heb ik dit vak ooit gekozen’. Het zijn de kinderen waarom onze school bestaat. Daar doe je het voor.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie