Afbeelding
De Rijnpost.nl

Staking bij Lantor BV houdt aan: ‘Arrogante houding werkgever wekt steeds meer wrevel’

13 maart 2023 om 14:09 Maatschappelijk

VEENENDAAL De wrevel van werknemers bij Lantor BV in Veenendaal over ,,de arrogante houding” van hun werkgever neemt steeds verder toe. Nadat ze afgelopen stakingsweek niks van hun directie te horen kregen, besloten ze ook deze week hun werk neer te leggen. Vakbonden CNV en FNV staan vierkant achter ze. ,,Lantor rookt liever zijn mensen uit om te zien wie de langste adem heeft, dan dat het bedrijf naar ze luistert”, zegt een verbijsterde Kitty Huntjens van CNV Vakmensen. ,,Zo ga je toch niet met je mensen om?” 

De nieuwe staking is maandagochtend om 6.00 uur begonnen en duurt tot vrijdagochtend 6.00 uur. Maandag werd er een fluitend protest gehouden. Enkele tientallen mensen liepen, bewapend met ‘scheidsrechtersfluitjes’ en vlaggen al zwaaiend rondom het bedrijf. Een reactie vanuit het Lantor gebouw kwam er niet, maar omstanders zwaaiden vrolijk terug en automobilisten claxonneerden enthousiast mee.

Ook Agostino Di Giacomo Russo van FNV Procesindustrie is verontwaardigd. ,,Er is geen enkele beweging. Lantor negeert de signalen van zijn mensen en de vakbonden totaal. Blijkbaar kunnen we alleen doordringen door de acties langer te laten duren. Dus dat is precies wat we gaan doen.”

LOONSVERHOGING

Het conflict draait om de nieuwe cao. Waar CNV en FNV pleiten voor zaken als een fatsoenlijke loonsverhoging en een goede thuiswerkregeling, gaat Lantor daar niet in mee. ,,Medewerkers voelen zich genegeerd”, zegt CNV-bestuurder Huntjens. ,,Dat gevoel sluimert al vijf jaar, sinds de overname door aandeelhouders, maar wordt nu keihard bevestigd. De directie voelt geen enkele noodzaak zich in haar werknemers te verdiepen en komt niet verder dan ‘kan ik niet’, ‘wil ik niet’ en ‘gebeurt niet’. Dat heb ik echt nog nooit meegemaakt. Dat is arrogant, bijna feodaal.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


,,Uiteraard mogen we het terrein niet op. De directie vindt het blijkbaar doodeng om de boze medewerkers onder ogen te komen. Daarom laten we ons op deze manier zien.” - De Rijnpost.nl

WEEK PLAT

Om daar iets tegenover te stellen gaan de vakbonden de positie van de medewerkers nu letterlijk en figuurlijk aan de directie laten zien. ,,Ten eerste door de fabriek weer een week plat te leggen”, zegt Di Giacomo Russo van FNV. ,,En ten tweede door ons maandag uitgebreid voor het hek op te stellen, vol in het zicht van de werkgever. Uiteraard mogen we het terrein niet op. De directie vindt het blijkbaar doodeng om de boze medewerkers onder ogen te komen. Daarom laten we ons op deze manier zien. Het mag niet bestaan dat je je medewerkers zo negeert.”

ENERGIE

Ook Huntjens is de houding van Lantor helemaal zat. ,,De werkgever rekent erop door de boel op zijn beloop te laten, dat medewerkers uiteindelijk met hangende pootjes terugkomen als ze het staken financieel niet meer trekken. Dat getuigt van een enorme arrogantie. Gelukkig is dat energie voor de medewerkers. Ze zijn woest en vastbesloten te staken zo lang als nodig is.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie