Veenendaler Martin Schoemaker vergeet zijn Rhenense afkomst niet! Hij verzamelt er alles over.
Veenendaler Martin Schoemaker vergeet zijn Rhenense afkomst niet! Hij verzamelt er alles over. Jan van den Brink

Dé Rhenen-kenner woont in Veenendaal

15 januari 2022 om 07:11 Historie

RHENEN Martin Schoemaker wist al op jonge leeftijd van aanpakken. De handen uit de mouwen steken! Zoals hij dat deed bij Janis Onink, destijds actief als marktkoopman en later eigenaar van de tot in de verre regio bekende snackbar aan de Molenstraat in Rhenen. De 83-jarige Schoemaker woont nu in Veenendaal maar zal zijn afkomst nooit verloochenen. Hij verzamelt alles over Rhenen.

door Henk Jansen

Martin Schoemaker vertelt: ,,Ik stond bij de ijscokar van Onink op de Frederik van de Paltshof en sloeg met een hamer een grote brok drop in kleine stukjes. Dat weet ik nog goed. Die drop was uit de handel gehaald. Door vocht was het verworden tot een grote bonk. Onverkoopbaar volgens de producent. Janus dacht daar anders over. Aan mij de taak om er stukjes van af te hakken. Er zo waren er nog meer producten die uit de handel waren gehaald, maar waar Janus nog brood in zag.’’ Zomaar wat herinneringen die Martin Schoemaker graag vertelt.

Hij woont met zijn vrouw alweer vier jaar in Veenendaal. Voordat hij daar naar toe verhuisde woonde het gezin aan de Utrechtsestraatweg in Rhenen. Een huis op een plek met een prachtig weids uitzicht over de Nederrijn en een deel van de Betuwe. Nu is zijn uitzicht een stadsgracht. ,,Ik had nooit verwacht dat ik Rhenen zou verlaten. Ons huis was echter aan een grondige renovatie, zeg maar restauratie, toe. Gezien onze leeftijd zagen we het niet zitten om dit zelf te doen. We hebben het huis verkocht. Gingen op zoek naar een voor ons praktische woning. Die vonden we helaas niet in Rhenen. Wel in Veenendaal. Een gelijkvloerse bovenwoning vlakbij het koopcentrum. Natuurlijk zijn we veel in Rhenen te vinden. Ik bezoek vaak de bijeenkomsten van Oud Rhenen.’’ 

Hij toont vervolgens foto’s en oude ansichtkaarten van Rhenen. Bij elke foto weet hij enthousiast iets te vertellen. Twee laat hij graag zien: als jochie van 12 jaar bij de ijscokar van Janus Onink en als 8-jarige op de rug van een olifant in Ouwehands Dierenpark. Een foto waar ook zijn moeder op staat.

Martin maakte zich ook verdienstelijk als lid van de Macro (Motor-Automobielen Club Rhenen en Omstreken) en was lid van de Rhenense Vrijwillige Brandweer waar hij de opleiding tot spuitgast volgde.

De geschiedenisboeken over Rhenen zijn legio. ,,Ik blijf zoeken naar oude prenten, boeken en foto’s van Rhenen. Bezoekt daarvoor regelmatig de kringloopwinkels in Rhenen. Zo nu en dan vind ik wel iets historisch. Maar er zijn natuurlijk meer kapers op de kust’’, zegt Martin.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie